Quantcast
Channel: Virolainen
Viewing all 321 articles
Browse latest View live

1103. Sauli Niinistö jälleen äänessä

$
0
0
                                                                              Roni Rekomaa/Lehtikuva
    Alkaisivatko rasituksen merkit hieman näkyä presidentin kasvoilla?
    1. Turun puukotustapauksen jälkeen poliitikkomme ovat alkaneet kilvan vaatia eri viranomaisten toimivaltuuksien lisäämistä ja voimistamista, turvapaikanhakuprosessin nopeuttamista, pakkopalautusten  kiirehtimistä ja ties mitä kaikkea muutakin. Tämä niin tuiki tavallista meillä Suomessa, jossa asioihin ja ongelmiin herätään aina liian myöhään ja vasta sitten, kun jotakin todella kauhistuttavaa on jo ehtinyt tapahtua. Miksi ihmeessä tämä poliitikkojen kärkikaartimme ei ole huolehtinut nyt vaadituista toimenpiteistä ja niiden tekemisestä jo ajat sitten, koska kaikki ovat tienneet, että kohta se terrori on täällä? Siitähän heille maksetaan, että huolehtisivat. 
    2.Asialla ovat olleet kaikkien hallituspuolueiden edustajat pääministeri Juha Sipilästä, ministeri Petteri Orposta ja urheiluministeri Sampo Terhosta alkaen. Samaa virttä ovat veisaneet myös sisäministeri Paula Risikko, oikeusministeri Antti Häkkänen, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen, presidenttiehdokas Matti Vanhanen ja tänään myös Hyvinkäällä kokoontunut perussuomalaisten eduskuntaryhmä kesäparran kasvattaneen Jussi Halla-ahon johdolla. Tapetilla on ollut etenkin tiedustelulainsäädännön uudistaminen. Sen puolesta on puhunut myös Helsingin suurlähettiläspäivillä esiintynyt tasavallan presidentti Sauli Niinistö. 
    3. Sauli Niinistöllä onkin riittänyt viime päivinä ja aikoina vipinää yllin kyllin. Tämä ei ole mikään ihme, sillä Niinistö on aloittanut vaalikampanjansa hyvissä ajoin jo keväällä, vaikka hän itse väittää aloittavansa sen vasta itsenäisyyspäivän jälkeen. No, täälainen "puolivallattomuus" presidentille toki sallittakoon, mutta toisaalta - kyllä kansa tietää! 
    4. Kestääkö huomenna 69 täyttävän Sauli Niinistön fysiikka tällaisen ruljanssin? Hän puhuu joka päivä jossakin, käy Turussa kaksi kertaa päivässä, vie kukkia torille, kipaisee tuomiokirkossa, käy välillä Helsingin Mäntyniemeeesä, asustelee Kultarannassa - miksi muuten presidentillä pitää olla erityinen kesäasunto (?) - lähtee torstaina, siis 69 vuotta juuri täytettyään Jennin kanssa Tukhiolmaan juhlimaan sikäläisen kunkun ja kuningatteren kanssa Suomi 100 -vuotta happeningiä - eivätkö kaikki pohjoismaiset kuninkaat ja kuningatteret juhlineet tuota sataa vuottaan jo kesäkuun alussa Helsingissä? Kyllä juhlivat ja peräti kaksi päivää putkeen. Mutta ei niille tunnu riittävän mikään! 
    5. Eikä tässä suinkaan kaikki, sillä Kalle Kustaa ja Silvia tulevat kohta vuorollaan Helsinkiin - ja taas juhlitaan! Viikon kuluttua Sauli Niinistö lähtee tapaamaan Danald Trumpia - presidenttiä jota kukaan muu ulkomainen valtionpäämies ei juuri nyt halua tavata -  ja sen jälkeen parin viikon päästä jälleen uudelle matkelle New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen, missä yheteydessä hän ierailee myös Minnesotassa, jossa hänet promoidaan kunniatohtoriksi. Minne Niinistö oikein saa mahtumaan kaikki tohtorinhattuna, kysyn vaan?  Mutta niinhän se kokemussääntö menee: mitä heikommat paperit ja todistukset sä saat itse koulusta ja yliopistosta, sitä korkeammelle valtionhallinnossa ylenet ja sitä enemmän sinua jubiloidaan tohtorinhatuilla ja kaikenlaisella muullakin krääsällä.
    6. Niinistö siis puhui tänään lähettiläspäivillä. Muuten, miksiköhän tuollaisiakin "päiviä" yhä edellen järjestetään ja onko niistä itse asiassa nykyoloissa minkäänlaista hyötyä? Asia oli toisin joskus 30-40 vuotta sitten, mutta nyt me elämme globalisoituneessa maailmassa kokonaan toisenlaisia aikoja, jolloin yhteydenpito käy vaivattomasti muutamassa sekunnissa eikä tarvitse matkustaa minnekään. Riittää kun käppäilee makkarista työhuoneeseen ja alkaa katsella, kuunnella ja käyttää näitä nykyajan vempaimia.  Ei suurlähettiläiden tarvitsisi sen takia kokoontua yhteen. 
7. Tämän rakentavan esipuheemme jälkeen voimmekin syventyä siihen, mitä meidän Saulimme sanoi tänään suurlähettiläille ja muille kuulijoille Helsingissä. En ryhdy toistamaan tässä kaikkea, mistä hän esitelmöi, sillä koko puheen voitte lukea oheisesta linkistä. Yritän keskittyä siihen, mitä presidentti sanoi rajatarkastuksista ja -valvonnasta, turvapaikanhakijoista  ja maahanmuutosta. 

Presidentti Niinistön puhe 22.8.

8. Niinistö sanoi, että mielipiteet maahanmuutosta ovat jyrkästi eroavia. ”Ehdotetaan rajojen sulkemista tai toisaalta vastustetaan pakkopalautuksia. Monet taas eivät näe asiaa näin yksiselitteisenä. Ne monet ovat tässä oikeassa”, Niinistö arvioi. Niinistö siis vastustaa rajojen sulkemista ja pakkopalautuksia, näin ymmärrän edellä siteeratun Niinistölle varsin tyypillisen kryptisen sanamuodon puheeesta. 

    9. Niinistö: Suomea sitovat kansainväliset sopimukset pakolaisista ja turvapaikanhakijoista, ja niitä noudatamme. Suomessa on sitovaa myös oma oikeusjärjestyksemme. Sitäkin noudatamme. Olen havainnut, että Niinistö vetoaa ja korostaa nykyisin - jolloin presidentinvaalit siis ovat kovaa vauhtia lähestymässä - kovin mielellään oikeusvaltio Suomea ja kehuu sen oikeuslaitoksen toimintaa ja kansainvälisesti korkeaa tasoa. Hyvä näin, mutta kyllä vähempikin korostaminen tässä suhteessa saattaisi riittää.  
    10. Niinistö sanoi tässä kohdin mm. että "oikeuslaitoksemme on maailman eturiviä, myös turvapaikka-asioissa. Sen ratkaisujen yleinen yleiskatsominen tai suoranainen vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystämme". 
11. Tähän sanoisin, että "höpö höpö". Niinistö puhuu palturia. Eivät suomalaiset ole suinkaan ylenkatsoneet, vielä vähemmän "yleisesti ylenkatsoneet", tuomioistuimiemme toiintaa tai ratkaisuja myöskään turvapaikka-asioiden osalta. Tuollainen väite on huuhaa-puhetta, jota tasavallan presidentltä ei uskoisi kuunaan kuulevansa. Eri asia on, että suomalainen turvapaikkaprosessi on aivan liian hidas, mistä saamme kiittä lainsäätäjäämme ja hallitustamme. Hitaus ei kuitenkaan ole tuomioistuimien vika, sillä ko. asioiden käsittelyyn kuluu paljon aikaa jo ennen tuomioistuinkäsittelyä, eli esimerkiksi  turvapaikanhakijoiden puhutteluihin, kuulusteluihin, selvitysten hankkimiseen, asian tutkimiseen ja yleensä maahanmuuttoviranomaisten käsittelyyn ennen kuin asiat siirtyvät valitusten kautta hallinto-oikeuksiin. 

12. Niinistö lausui puheessaan, että "Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse" ja että  "palaaminen rajatarkastuksiin lännessä ei estä turvapaikanhakijan maahanpääsyä; ei estänyt itärajallakaan pari vuotta sitten". 

13. Jälleen outoa puhetta presidentiltä.  Hän samaistaa rajatarkastukset ja rajojen totaaliset sulkemiset. Mutta eiväthän rajatarkastukset tietenkään merkitsisi rajojen sulkemista, vielä vähemmän ihmisten tai koko kansakunnan sulkeutumista. Joka haluaa niin voi sulkeutua "itseensä" , luostariin tai johonkin laitokseen, vaikka rajoja ei edes olisi.

14. Rajatarkastukset, joita esimerkiksi Ruotsi suoritti Tanskan rajallaan vuonna 2016, ovat eri asia kuin rajojen sulkeminen, sillä rajat ylittävä työpaikkaliikkuminen sujui oikein hyvin. Schengen-sopimuksen mukaan  jäsenmaat voivat käyttää  tilapäisiä rajatarkastuksia enintään kahdeksan kuukauden ajan, joten mainittu sopimuskaan ei estäisi Suomea ryhtymästä sopimuksen puitteissa rajatarkastuksiin. Kahden pohjoisen raja-aseman kautta pari vuotta sitten tapahtuneet rajanylitykset ja maahantulot tapahtuivat siksi, että Suomi ei edes yrittänet estää niitä. Sama tapahtui Ruotsin rajalla Torniossa, jonne ruotsalaiset viranomaiset  lähettivät bussi- ja junalasteittain noin 30 000 turvapaikanhakijaa, koska tähän oli ilmeisesti saatu epävirallinen lupa Suomen hallitukselta tai silloiselta Suomen sisäministeriltä.

15. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on, tämän on blogistinkin pakko tunnustaa, viisas mies. Tänään Hyvinkäällä hän totesi, että vaikka persut kannattaakin uusien tiedustelulakin nopeutettu käsittelyä eduskunnassa, lakiuudistuksen varaan ei voida kuitekaan kovin paljon laskea. Keskeinen ongelma on lepsu maahanmuuttopolitiikka, huono turvapaikkapolitiikka ja tehottomat palautuskäytännöt, Halla-aho sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

16. Halla-ahon mielestä turvapaikkapolitiikkaa on kiristettävä reippaasti. Kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pitäisi hänen mukaansa "ottaa säilöön".  Säilöön ottaminen ei välttämättä tarkoittaisi poliisin huostaan joutumista.Se voisi tarkoittaa myös sitä, että palautuskeskukset sijoitetaan maanatieteellisesti niin, ettei niistä pääse pois. Esimerkiksi saaret soisivat hyvin tähän tarkoitukseen. Halla-ahon mukaan tiedustelulainsäädäntö ei edes yhdessä viranomaisille annettavien lisäresurssien kanssa olisi täydellinen ratkaisu  nykyiseen turvallisuusongelmaan, koska useissa tapauksissa terrorisit ovat toimineet yksin ja lyhyen harkinnan perusteella Tällaisia tekoja, joissa ei ole organisaatioita tai komentoketjuja, on vaikea torjua tiedustelutoiminnalla, Halla-aho lisäsi.

17. Perussuomalaiset linjasi tänään eduskuntaryhmänsä kokouksessa, että  kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet maahanmuuttajat tulisi panna säilöön siihen saakka, kunnes heidät saadaan palautettua omaan maahansa.  Ryhmän mukaan laittomasti maassa oleskelevat ovat turvallisuusriski. Valtion ensisijaisena velvollisuutena on pitää huota kansalaistensa turvallisuudesta. Tässä epäonnistuttiin Turussa pahoin turvapaikkaprosessissa mukana olleen marokkolaismiehen onnistuessa puukottamaan useita ihmisiä. Säilöön otetut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet maahanmuuttajat eivät pääsisi katoamaan suomalaiseen yhteiskuntaan tai Suomen kautta muun Schengen-maan sisälle. 

18. Yle Uutisten mukaan Turun tapauksen esitutkinnassa on selvinnyt, että Turun puukkomies Abderrahman Mechkah halusi liittyä Isisiin ja haukkui suomalaisia vääräuskoisiksi. Hän oli kuunnellut kännykästään radikaalisaarnoja ja kasvattanut lihaksiaan. Vastaanottokeskuksista oli varoitettu monta kertaa miehen käytöksestä viranomaisia ja nämä varoitukset oli saatettu Supon tietoon. mutta varoittajia ei ollut uskottu. Mechkah - jos tuo nyt on edes miehen oikea nimi - saapui Pansion vastaanottokeskukseen joulukussa 2016. Yle uutisten mukaan mies, joka hänet tunteneiden mukaan on todellisuudessa yli 20-vuotias,  oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen marraskuussa 2016. Saksassa, jonne mies oli ensin saapunut, häntä epäiltiin kahdesta pahoinpitelystä, mutta miestä ei saatu oikeuteen vastaamaan syytteisiin.

19. Tuosta ilmenee oikeastaan suomalaisen turvapaikkaprosessin yllättävä lepsuus koko karmeudessaan. On suorastaan ihmeellistä, että vaikka Supoa oli varoitettu vastaanottokeskuksen taholta useita kertoja miehen radikalisoitumisesta ja hänen ääriajatteluun viittaavasta käytöksestään, Supo ei ottanut varoituksia vakavasti, vaan olisi edellyttänyt, että mies olisi jotenkin konkreettisemmalla tavalla käyttäytynyt uhkaavasti. Nyt mies sitten päätti tehdä näin ja tarttui puukkoon karmein seurauksin. Tätäkö Supo odotti?




1104. Therese Johaugin kilpailukielto piteni

$
0
0

1. Therese Johaug on  vuonna 1988 syntynyt norjalainen maastohiihtäjä. Hän on olympiavoittaja ja seitsenkertainen maailmanmestari. Olympiakisoista hänellä ei kuitenbkaan ole vielä yhtään henkilökohtaista kultamitalia. Hän on voittanut uransa aikana 33 maailmancupin hiihtokisaa ja sijoittunut näissä kilpailussa 66 kertaa kolmen parhaan joukkoon. Suomalaiset hiihtäjät eivät ole aikojen saatossa päässeet edes yhdessä lähellekään Johaugin saavutuksia
2. Norjan antidopingtoimikunta otti Johaugilta 16. 9. 2016 dopingnäytteen, joka todettiin positiiviseksi. Ennen tätä dopingnäytettä Johaugia ei ollut testattu neljään kuukauteen, vaikka normaalisti urheilijoita testataan harjoitusjaksolla useasti. Johaugia informoitiin positiivisesta näytteestä 4.10. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS toi asian julkisuuteen 13.10. Therese Johaug on kärähtänyt klostebol-nimisen anabolisen steroidin käytöstä.
3. Norjan hiihtoliitto ja Johaug itse kertoivat, että käry johtuu Trofodermin-nimisestä voiteesta, jota käytettiin Johaugin auringon polttamien huulten hoitoon. Johaug kertoi huultensa palaneen elokuussa Norjan hiihtomaajoukkueen korkean paikanleirillä Seiser Almissa Italissa. Hänen huulensa aukesi 1. syyskuuta ja päivää myöhemmin hän meni tapaamaan Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendikseniä.  Johaugin mukaan Bendiksen antoi hänelle 3. syyskuuta lääkevoidetta, joka ei tehonnut. Bendiksenin kertoi, että oli käynyt 4. syyskuuta italialaisessa apteekissa, jossa proviisori myi hänelle Trofodermin-voidetta. Johaug oli käyttänyt käytti tuita voidetta 15. syyskuuta asti.
4. Lääkäri Bendiksen kertoi dopingin käytön paljastuttua, ettei tiennyt voiteen sisältäneen  Wadan kielettyjen aineiden listalla olevia aineita. Hän on kuitenkin toiminut aiemmin voidetta valmistavan yhtiön lääketieteellisenä johtajana. Johaug kertoi olevansa tarkka käyttämistään aineista, mutta hän ei silti huomannut pakkauksessa olevaa dopingiksi luokiteltavista aineista kertovaa merkintää. Bendiksenille Trofodermin-voidetta myyneen italialaisen apteekin työntekijän mukaan Trofoderminiä saa vain erikseen pyytämällä. Kohun noustua lääkäri Bendiksen erosi tehtävästään välittömästi. Monet asiantuntijat, esimerkiksi Suomen hiihtoliiton vastuulääkäri Maarit Valtonen ja hiihtovalmentaja Toni Roponen, tyrmäsivät Johaugin selityksen epäuskottavana. Aine, josta Johaug kärähti on sama, joka siivitti aikoinaan eli lähinnä 1970- ja 80 -luvuilla DDR:n urheilijat monena vuonna olympiamenestykseen.
5. Norjan hiihtoliitto ei heti kohun noustua määrännyt Johaugia väliaikaiseen kilpailukieltoon, sillä heidän mukaansa tapauksen tutkinta oli kesken. Myös kansainvälinen hiihtoliitto FIS, ja antidopingjärjestö Wada pidättäytyivät puuttumasta tapaukseen, ennen kuin Norjan hiihtoliitto vie asian eteenpäin; norjaliset ovat keskeiissä asemissa kv. hiihtoliitossa ja sen eri alajärjestöissä.  Norjan hiihtoliitto määräsi 19. 10. 2016 Johaugin kahden kuukauden väliaikaiseen kilpailukieltoon dopingin vuoksi. 

6. Norjan antidopingkomitea ilmoitti 29.11. 2016 vaativansa Johaugille 14 kuukauden kilpailukieltoa. Norjan urheilun keskusjärjestö langetti helmikuussa 2017 Johaugille rangaistukseksi kolmentoista (13) kuukauden kilpailukiellon, jonka katsottiin alkaneen  18.10. 2016 ja päättyvän näin ollen 18.11.2017. FIS valitti päätöksestä urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin, jonka toimipaikka on Lausannessa Sveitssä. FIS piti kilpailukieltoa liian lyhyenä, mutta vaati sen pidentämistä ainastaan 16-20 kuukauteen. Tätä kritisoitiin monissa maissa, erityisesti Suomessa, jonka omat huippuhiihtäjät olivat kärähtäneet dopingista Lahden MM-kisoissa 2001.

7. CAS:n Johaugin tapausta käsitelleeseen kokoonpanoon kuului kolme jäsentä: FIS:n valitsema suomalainen asianajaja Markus Manninen, Johaugin leirin valitsema amerikkalainen Jeffrey Benz sekä puheenjohtajana englantilais-italialainen Romano Subiatto. Asian suullinen käsittely Lausannessa kesäkuun alussa kesti vain kaksi päivää; välimiehet ovat tunnetusti ripeitä! Johaugilla oli avustajanaan kolme asianajajaa, yksi heistä on tunnettu englantilainen advokaatti. Norjan hiihtoliitto maksoi nytkin ja maksaa jatkossakin kaikki käsittelyistä Johaugille aiheutuneet viulut. Käsittelyn jälkeen todettiin, että välimiesten päätös saattoi tulla reilussa kuukaudessa, jos välimiehet olisivat asiasta yksimielisiä.

8. Päätöksen antamista kuitenkin siirrettiin kahteen otteeseen. Tästä voitiin päätellä, että välimiehet olivat asiasta eri mieltä ja yrittivät päästä keskenään konseksukseen. Toissa päivänä eli tiistaina 22. elokuutta päätös vihdoin annettiin Lausannessa, jonne Johaug oli avustajineen ja ystävineen matkustanut siitä kuulemaan. Johaug joutui jäälleen kyynelehtimään ja pyyhkimään silmiään, sillä kaksi välimiestä eli Markus Manninen ja Roman Subiatto päättivät pidentää Johaugin kilpailukieltoa viidellä kuukaudella, jolloin se päättyy vasta 19. huhtikuuta 2018. Johaugin "oma" välimies Jeffrey Benz ei sitä vastoin olisi muuttanut Norjan urheilun keskusjärjestön päätöstä.

9. CAS:n päätös merkitsee sitä, ettei There Johaug voi osalistua ensi helmikuussa Etelä-Korean Pyeongchangissa pidettäviin talviolympiakisoihin eikä liioin maailmancupin kisoihin. Hän joutuu odottelemaan seuraavat neljä vuotta, jos aikoo vielä jatkaa uraansa ja tavoitella ensimmäistä henkilökohtaista olympiavoittoaan. Mutta Seefeldin MM-kisoihin 2019 Johaug saa osallistua, ja on ilmeistä, että hän on siellä hirmukunnossa ja voittaa lähes kaiken mahdollisen. 

10. Suomessa odoteltiin kieli pitkällä, että Johaug saisi CAS:lta vähintää kahden vuoden pituisen kilpailukiellon, koska katsottiin, ettei hänen tapauksessaa ole mitään lieventäviä seikkoja, CAS kuitenkin löysi niitä - tai oli löytävinään. Itse asissa nyt lätkäisty 18 kuukauden panna on Johaugille yhtä raskas rangaistus kuin 24 kuukautta, sillä hänhän ei joka tapauksessa saa osallistua seuraaviin olympiakisihoin eikä muihinkaan ensi talvena käytäviin kilpailuhin. Suomalaiset huippuhiihtäjät, entiset ja nykyiset, ovat olleet silmäänpistävän tyytyväisiä  ja itse asiassa myös vahingoniloisia Johaugin saamasta rangaistuksesta. Ehkä he, kuten esimerkiksi Aino-Kaisa Saarinen, kuvittelevat, että voivat menestyä paremmin Etelä-Korean talkisoissa, kun Johaug on sieltä poissa. Tämä on kuitenkin melkoisen turha toivo, sillä esimerkiksi Saarinen täyttää ensi helmikuun alussa jo 39 vuotta ja Riitta-Liisa Roponen 40 vuotta, joten heillä ei liene enää menestymisen mahdollisuuksia. Johaugin poissaolo hyödyttää eniten Marit Björgeniä (37), jolla on nyt tilaisuus voittaa Korean olympiakisoissa lähes kaikki matkat sprinttihiihtoja lukuun ottamatta. 

11. There Johaug ja kaikki norjalaiset tietenkin katsovat, että Johaug joutui CAS:ssa väärin kohdelluksi. Hänellä olisi periaateessa mahdollisuus moittia CAS:n päätöstä Sveitsin ylioieudessa tai korkeimmassa  oikeudessa. Hänen asianajajansa ovatkin jo alkaneet miettiä moitekanteen nostamista ja kanteen perusteita. Mahdollisuudet ja perusteet tuomion muuttamiselle saati kumoamiselle ovat kuitenkin hyvin heikot, vaikka Norjassa väitetään nyt kovasti, että Norja ja Jouhaug olisivat joutuneet asiassa norjalaisten hiihtomenestyksen vuoksi kateellisten ruotsalaisten ja suomalaisten hampaisiin ja siten tavallaan poliittisen pelin uhriksi.  Asiaperusteilla tuomiota ei voida moittia ja kumota, vaan siihen pitäisi löytää jokin vakava menettely- tai käsittelyvirhe. Sellaisia virheitä ylipäätään voisivat olla  esimerkiksi kuulemisperiaatteen rikkominen, välimiesten toimivallan ylitys tai välimiehen esteellisyys. 

12. Norjassa onkin jo ennätetty todeta, että  CAS:n päätös oli "suomalaisten vika", koska suomalainen asianajaja oli käsittelemässä asiaa ja päättämässä sitä, vaikka Suomella ja suomalaisilla hiihtäjillä on oma erityinen dopinghistoriana. Tällä viitataan tietenkin vuoden 2001 Lahden MM-kisoihin ja siellä tapahtuneeseen suomalaisihiihtäjien joukkokäryyn. Norjalaiset ja jopa sikäiset lakimiehet antavat ymmärtää, että Markus Mannisella on voinut olla tästä johtuen tietty ennakkoasenne, joka on sattanut vaikuttaa hänen kannanottoonsa There Johaugin vahingoksi CAS:n jäsenenä. Nämä kaikki seikat, joihin Norjassa vedotaan, ovat kuitenkin olleet norjalaisten ja Johaugin asianajaien tiedossa jo ennen CAS:n käsittelyn aloittamista. Heidän olisi tullut tehdä väite Markus Mannisen epäillystä esteellisyydestä ja riippumattomuuden puutteesta jo ennen käsittelyn aloittamista, jos he olisivat epäilleet Mannisen puolueettomuutta.  CAS:n tuomion jälkeen he eivät voi enää pätevästi ko. seikkaan vedota. 

1105. Iltalehden presidenttigallup 25.8.

$
0
0

Sauli ja Jenni 26.8. Suomen luonnon päivänä Teijon kansallispuistossa. Kuin "sattumalta" paikalla oli myös Yle uutiset, ja niinpä Saulista ja hänen ensi viikon Yhdysvaltojen matkastaan tehtiin TV1:n pääuutislähetykseen juttu, jossa luonnosta ei puhuttu mitään. Tiedotusvälineet tukevat innolla Saulin vaalikampanjaa. Illalla Jenni esiintyi juhlapuhujana Suuressa suomalaisessa messussa Senaatintorilla. Myös kristillisten ja uskovaisten äänet kelpaavat toki Saulille oikein hyvin.

1. Iltalehden Taloustutkimuksella teettämän presidenttiehdokkaiden kannatuskyselyn tulokset julkaistiin tänään. Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten verkossa 22.–23.8. kaikkiaan1 177 henkilöä. Kyselyn virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.  

2. Kyselyn perusteella presidentti Sauli Niinistöä äänestäisi ensimmäisellä kierroksella  äänestäisi 60 prosenttia vastaajista, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kyselyn perusteella ensi tammikuun presidentinvaaleissa ei siis tarvittaisi toista kierrosta, koska Niinistö saisi ensimmäisellä kierroksella yli puolet äänistä.
Iltalehden kannatuskysely
3. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö, yhteiskuntatieteiden tohtori Juha Rahkonen huomauttaa kuitenkin Iltalehdessä, että toukokuun lopussa tehdyssä vastaavassa kyselyssä Niinistön kannatus oli 72 prosenttia, joten siihen nöhden istuvan presidentin suosio on laskenut. Rahkonen uskoo, että Niinistön kannatus tulee vielä alemmas ja vaaleissa nähdään toinen kierros.

4. Iltalehden politiikan toimittaja  Juha Ristamäki kirjoitttaa tänään Iltalhedessä Näkökulma-palastalla otsikolla "Niinistö hyytyy presidenttipelissä", että Niinistö joutuu aivan ilmeisesti tyytymään kahden kierroksen kamppailuun. Sitä Niinistö ei missään nimessä haluaisi, vaan pitäisi sitä jopa nöyryyttävänä tuloksena. Istuvalla presidentillä on tietenkin aina vahva asema, sillä hän on julkisuudessa koko ajan eli lähes jatkuvasti, Tämä on hyödyttänyt suuresti Sauli Niinistöä, joka on itse tietenkin tietoinen asemastaan ja kampanjoi sen tuella aivan vimmatulla tavalla. 


5. Niinistö tekee maakuntamatkan tänä vuonna Suomen kaikkiin 18 maakuntaan, ja monissa maakunnissa hän vierailee varmuuden vuoksi  kahdella tai kolmellakin eri paikkakunnalla. Sauli Niinistö luottaa kättelyn ja smal talk´in voimaan - voitaisiin jopa heittää, että hän aikoo kätellä itsensä jatkokaudelle. Niinistö kävelee tapaamisissa ihmisten, aikuisten ja lasten, ympäröimänä, rupattelee joidenkin kanssa, hymyilee ja virnistelee levästi á la Lennu, ja hänen vierellän kulkee useimmiten Jenni. Hän käy kaikissa mahdollisissa kissanristiisissä Itä-länsi -ottelusta ja ravikilpailuista lähtien, hän ei tyydy vain olemaan paikalla, vaan pitää useimmiten myös pienen puheen, ei kuitenkaan hevosille!  Hän on kutsunut Suomeen isoja kihoja aina Kiinan presidentistä ja Japanin pääministeristä lähtien, puhumattakaan Venäjän Vladimir Putinista, jonka Niinistö on tavannut tänä vuonna jo kahdesti. Toisen kerran herrat tapasivat Savonlinnan oopperajuhlilla, jossa oli tietenkin paljon kansaa saapuvilla; siksi tapaaminen ilmeisesti järjestettiinkin juuri Savonlinnassa. Pohjoiamaiden kuninkaallisia Niinistö ja Jenni tapaavat vähän väliä, ja ensi viikolla Niinistö lähtee Washingtoniin tapaamaan itseään Donald Trumpia, presidenttiä, jonka kansansuosio on pohjamudissa ja jonka monet uskovat joutuvan väistymään syrjään vielä tämän vuoden kuluessa. Mutta tämä ei haittaa Sauli Niinistöä tippaakaan, sillä hän tietää, että USA:n matkan ja Trumpin tapaamisen myötä hänen kansansuosionsa kasvaa kasvamistaan. Sillä seikalla, mistä Niinistö ja Trump keskustelevat, ei ole merkitystä, pääasia on vierailun saama julkisuus, joka koti-Suomessa nousee aivan kattoon, jos näin brutaali ja kulunut sanontaa tässä juhlavassa yhteydessä sallitaan. 
6. Tutkimuspäällikkö Juha Rahkosen lausunnon ja toimittaja Juha Ristamänen kommentin mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että todennäköisimmin toiselle kierrokselle Niinistöä vastaan pääsisi vihreiden Pekka Haavisto, jonka kannatus oli Iltalehden kyselyssä 12 prosenttia. Muistettakoon, että vuoden 2012 vaaleissa Haavisto sai ensimmäisellä kierroksella 18,7 prosentia äänistä, joten Haavistollakin on vielä kovasti kirimistä selviytyäkseen toiselle kierrokselle. Sauli Niinistä muten sai vuoden 2012 vaaleissa ensimmäisellä kierroksella äänistä 37 prosenttia.
7. Iltalehden kyselyssä kolmanneksi selviytyi perussuomalaisten Laura Huhtasaarta, jota äänestäisi 4 prosenttia vastaajista. Huhtasari ei ole vielä virallisesti perussuomalisten ehdokas, mutta sama koskee myös Sauli Niinistöä. Kaikki kuitenkin ovat nähneet, miten mielellään Niinitö kampanjoi koko ajan "kansan parissa", vaikkei ole suostunut vielä yhteisiin keskusteluihin muiden ehdokkaiden kanssa.

8. On selvää, että Laura Huhtasaaren suosio tulee kasvamaan vielä paljon ja sitä enemmän, mitä lähemmäksi vaalipäivää tullaan. Hän on esiintynyt Turun puukotusten jälkeen julkisuudessa hyvin hillitysti, mutta tulee varmasti puuttumaan vaalikeskusteluissa tiukasti Suomen maanhanmuuttopolitiikan ja turvapaikkaprosessin lepsuuteen. Huhtasaaren menestys ensimmäisellä kierroksella riippuu paljon siitä, miten tehokkaasti perussuomalainen puolue saa maahanmuuttokriittiset ihmiset vaaliuurnille.

9. Keskustan Matti Vanhasta äänestäisi Iltalehden kyselyn mukaan 3 prosenttia ja vasemmistoliiton Merja Kyllöstä 2 prosentia vastaajista. RKP:n Nils Torvalds saisi ainoastaan yhden prosentin äänistä. SDP ei ole vielä valinnut omaa ehdokastaan, mutta näyttäisi siltä, että demarit kallistuisivat Maarit Feldt-Rannan ehdokkuuden kannalle. Feldt-Ranta saisi kyselyn mukaan 2 prosentin kannatuksen. Iltalehden kyselyssä olivat mukana myös presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Paavo Väyrynen ja Ilja Janitskin. Heistä Väyrynen saisi 2 prosentin ja Janitskin yhden prosentin kannatuksen.

10. Kyselyn tulos on Matti Vanhaselle ja hänen kannattajilleen varmaankin iso pettymys. Nyt voidaan jo sanoa, että Juha Sipilä ja keskusta tekivät tekivät virheen, kun nimesivät Vanhasen puolueen ehdokkaaksi jo reilu vuosi sitten. Jos Vanhanen häviäisi ensimmäisellä kierroksella sekä Pekka Havistolla että Laura Huhtasaarelle, olisi Vanhasen paluu politiikan huipulle tukossa. Vanhasenkin kannatus tulee toki vaalien lähestyessä nousemaan, mutta se ei taida nostaa häntä kakkossijalle ja toiselle kierrokselle.


11. Lopuksi oma vaaliveikkaukseni tässä vaiheessa; saa nähdä kuinka paljon se menee pieleen. Luulen, että vaalin ensimmäisellä kierroksella ehdokaiden ääniosuus on jotakuinkin seuraavanlainen: Niinistö 36 %, Haavisto 18 %, Huhtasaari 16 %, Vanhanen 10 %, Väyrynen 7 %, Feldt-Ranta 6 %, Kyllönen 4 %, Torvalds 2 % ja Janitskij 1 %.




























1106. Niinistö tapaa Trumpin

$
0
0
                                              Punakat ja hanakat

1. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (69) tapaa tänään maanantaina Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin (71) Washingtonissa. Kysymyksessä ei ole valtiovierailu, vaan lyhyt työvierailu.
2. Alunperin Niinistön piti tavata Trump vasta huomenna tiistaina. Akatauluun tuli muutos, koska Trump matkustaa tiistaina tutustumaan hirmumyrsky Harveyn ja sitä seuranneiden rankkasateiden ja pahojen tulvien Texasin seudulle ja erityisesti Houstonin suurkaupungille aiheuttamiin vahinkoihin. 

3. Voidaan siis sanoa, että Sauli Niinistö joutuu aikaistetun matkan takia eräällä tavalla myrskyn silmään. Mutta Sauli on tunnetusti joustava - pienen maan presidentin tulee olla aina valmis kun partiopoika, kun supervallan johtajalta käy kutsu tulla tapaamaan. Partiopoikaa - ja tyttöä Sauli ja Jenni leikkivät viime perjantaina Suomen luonnon päivänä Teijon kansallispuistossa, jossa he metsän keskellä nostivat yhdessä partiolaisten kanssa salkoon siniristilipun, minkä jälkeen presidenttipari jutteli tovin partiolaisten kanssa tv- ja lehtikuvaajien ympäröimänä, tietenkin. Teijonkin tilaisuus palveli erinomaisesti myös Saulin meneillään olevaa presidentinvaalikampanjaa.


4. Presidenttien välinen tapaaminen järjestetään Yhdysvaltain presidentin virka-asunnolla Valkoisessa talossa. Asiasta tiedotettiin presidentin kanslian neljän rivin pituisella ilmoituksella 17. elokuuta. Sitä, keitä Niinistön seurueeseen kuuluu, ei ole vieläkään kerrottu. Se, matkustaako esimerkiksi ulkoministeri Timo Soini presidentin mukana, nähdään vasta myöhemmin tänään. Kyseessä on Niinistön ja Trumpin ensitapaaminen.

5. Työvierailun tarkemmasta ohjelmasta ja puheenaiheista oli presidentin kanslian edellä mainitun ilmoituksen mukaan tarkoitus kertoa "lähempänä vierailua", mutta eipä ole tuollaisestakaan ilmoituksesta mitään kuulunut. Kovin on siis salaperäistä! 

6. Sauli Niinistö tapasi Trumpin edeltäjän Barack Obaman Valkoisessa talossa, kun Yhdysvaltain presidentti kohtasi kaikkien Pohjoismaiden valtionpäämiehet, Niinistön ohella siis muiden pohjoismaiden pääministerit, toukokuussa 2016. Tapaamisessa näytti tuolloin olleen kyse lähinnä vieraiden viihdyttämisestä, sillä mukana olivat myös isännän ja vieraiden puolisot. Tällä kerralla Jenni Haukio ei matkusta Niinistön mukana Washingtoniin. 

7. Suomen ja Yhdysvaltain presidenttien edellisestä kahdenkeskisestä kohtaamisesta on vierähtänyt pitkä aika eli peräti 15 vuotta, sillä se tapahtui Valkoisessa talossa huhtikuussa 2002, kun Tarja Halonen tapasi tuolloisen presidentin George W. Bushin nuoremman.
8. Sitä, miksi Donald Trump halusi tavata Suomen presidentin juuri nyt, ei tiedetä.  Myös Washingtonissa presidentti Niinistön vierailu ja sen putkahtaminen yhtäkkiä esille on herättänyt ällistystä, kuten Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Paula Vilén tänän aamuna Washingtonista raportoi. Luultavasti Trump haluaa tapaamisella huoahtaa hetkeksi, sillä Yhdysvalloissa on eletty koko Trumpin hallinnon ensimmäiset kuukaudet varsin hektistä aikaa jatkuvien yllätysten ja alituisten kohu-uutisten keskellä. Nämä kohut ja ihmetykset johtuvat nimenomaan presidentti Trumpin varsin omalatuisesta johtamistyylistä. Olemme saaneet joka viikko - itse asiassa lähes päivittäin - lukea ja nähdä, miten Trurmpin avustajat tai neuvonantajat taikka korkeat virkamiehet ovat yksi toisensa perässä saaneet presidentiltä potkut tai ymmärtäneet Valkoisesta talosta omasta aloitteestaan. Trumpilla on ollut suuria vaikeuksia saada hallintonsa avainvirkoja täytetyksi ja hän on erottanut virastaan mm. FBI:n johtajan, kanslipäällikkönsä, turvallisuuspoliittisen neuvonantajansa, pienimmistä "viskaaleista" puhumattakaan.

9. Sauli Niinistö on ilmoittanut lakonisesti, että hän aikoo keskustella Trumpin kanssa Itämeren turvallisuustilanteesta ja arktisesta alueesta; Suomi toimii tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana. Mutta miksipä Itämeren turvallisuustilanne Niinistön vierailusta muuttuisi tai hälvenisi? Venäjän  ja Valko-Venäjän suursotaharjoitus Zapad  alkaa tuota pikaa Valko-Venäjällä, ja Ruotsissa pidetään lähes samanaikaisesti länsimaiden suuri sotaharjoitus, johon myös sekä USA että Suomi osallistuvat. Niinistö saattaa tehdä aloitteen Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaamisesta Helsingissä pidettävässä Arktisen neuvoston yleiskokouksen yhteydessä. 

10. Veikkaan, ettei Niinistö rohkene ottaa esille vierailun yhteydessä Pariisin ilmastosopimusta, josta Yhdysvallat on Trumpin käskyllä irtaantumassa. Yhdysvaltoja ja Trumpia saattavat kiinnostaa Sauli Niinistön näkemykset Venäjästä ja Vladimir Putinista, mutta ajatus siitä, että Suomi yrittäisi toimia jonkinlaisena välittäjänä Venäjän ja USA:n välillä, on yleisesti torjuttu jo etukäteen. Voisiko olla mahdollista, että vierailun yhteydessä julkistettaisiin tieto siitä, että Suomi tulee tilaamaan Hornetit aikanaan korvaavat hävittäjät Yhdysvalloilta? 

11. Jos ja kun Texasin tulvat ja niiden vahingot ovat juuri nyt Trumpin ajatuksissa etusijalla, hän saattaa kuitata koko tapaamisen aika lyhyesti ja tyytyä korostamaan esimerkiksi Suomen talvisotaa, sotakorvausten maksamista pennilleen, Lappia, Suomen luontoa, Joulupukkia ja vaikkapa maamme tunnetusti kauniita naisia. Lienee selvää, että Niinistö esittää Trumpille (ja Melanielle) kutsun vierailla Suomessa sopivaksi katsomanaan ajankohtana. Mitä kaikkea Suomessa Trumpille voitaisiin näyttää tai esitellä ja mihin hänet kannattaisi viedä? Tämä riipuu paljon mm. vuodenajajasta. No, ainakin Kauppatorille, Temppelinaukion kirkkoon, Sibelius-monumentille ja heinäkuussa vaikkapa seuraamaan Nilsiän eukonkannon MM-kisoja; oikeastaan henkilönkannon kisoja. 

12. Palataanpa lopuksi siihen, kuka itse asiassa oli aloitteentekijä nyt toteutumassa olevalle Sauli Niinistön matkalle. Tästä on esitetty erilaisia näkemyksiä ja tietoja. Tukeudun tässä kohdin Ari Pesosen seikkaperäiseen, luotettavaan ja suomalaisten niin kovin sinisiä silmiä avaavaan kirjoitukseen Uuden Suomen puheenvuoroblogissa 18.8.2017.

13. Ilta-Sanomat julisti 17.8., että "Niinistö sai Trumpilta kutsun jo marraskuussa". Niinistö kertoi lehtijutussa, että hän oli saanut Trumpilta kutsun jo marraskuussa 2018. Tämän tiedon ja näkemyksen Ari Pesonen  todistaa jutussaan vääräksi, sillä hän osoittaa että aloitteentekojä oli Niinistö itse,  ei suinkaan Trump. 

14. Kun Donald Trump oli viime vuoden marraskuussa valittu Yhdysvaltojen presidentiksi, hän aloitti, kuten Ari Pesonen kertoo, laajan soittokierroksen ympäri maailmaa eri maiden valtionpäämiehille. Trump soitti myös pohjoismaiden pääministereille, mutta soittoa Suomen presidentille (tai pääministrille) ei vain kuulunut. Pohjoismaisista johtajista Trump soitti ensimmäiseksi 16.11. Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussenille, seuraavaksi 23.11. Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenille ja tämän jälkeen vielä 1.12. Norjan pääministeri Erna Solbergille. Tanska oli kahdeskymmenes maa Trumpin soittokierroksella, Ukraina oli sijalle 19 ennen Tanskaa ja Venäjä puolestaan sijalla 18. Jokaisessa puhelussa Trump esitti vastaanottajalle kohteliaisuuseleenä kutsun saapua Valkoiseen taloon sitten kun hän on sen isäntänä.

15. Mutta kuten sanottu, Suomeen Trumpin soittoa ei kuulunut. Media seurasi tilannetta tiiviisti, ja Suomessa alettiin jo hermostua ja ihmetellä syytä, miksi Trump oli unohtanut Suomen. Trump ei soittanut Sauli Niinistölle edes itsenäisyyspäivänä 6.12. onnitellakseen Suomea meille niin tärkeässä asiassa.

16. Kuten Ari Pesosen selvityksestä ilmenee, että  asia ja ko. epätietoisuus alkoi ottaa pikku hiljaa myös presidentti myös Sauli Niinistöä niin sanotusti pannuun. Niinistö julkaisi 8..12. kello 16.32 twiitin, johon oli kirjoitettu teksti, joka suomennettuna kuuluu näin: "Kiitos teille @realDonaldTrump suuresta  keskustelusta. Ollaan taas yhteydessä".

17. Tasavallan presidentin kanslia julkaisi 8.12. 2016 puhelua koskevan tiedotteen otsikolla "Presidentti niiistö keskusteli Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kanssa"(tiedote 59/2016). 
Tiedote kuului näin:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kanssa puhelimessa torstaina 8. joulukuuta 2016. Keskustelunaiheina olivat mm. Suomen ja Yhdysvaltain suhteet, Venäjä sekä Arktinen neuvosto, jonka puheenjohtajuus siirtyy Yhdysvalloilta Suomelle keväällä 2017. Presidentit puhuivat myös Suomen itsenäisyyden juhlavuodesta. Presidentti Trump pyysi presidentti Niinistöä välittämään suomalaisille terveiset, että suomalaiset ovat hienoa kansaa.”

18. Niin kuin Ari Pesonen blogijutussaan  toteaa, yleensä presiidentin kanslian tiedotteisessa on merkintä, kenen aloitteesta puhelinkeskustelu on käyty. Esimerkiksi kun presidentti Niinistö keskusteli presidentti Putinin kanssa 30.12.2016, oli presidentin kanslian tiedotteessa maininta: ”Puhelu käytiin Suomen aloitteesta” (tiedote 60/2016). Vastaavalla tavalla noin kuukausi sitten presidentin kansliasta tiedotettiin, että Sauli Niinistö ja Saksan liittokansleri Angela Merkel olivat keskustelleet puhelimitse tietystä asiasta. Tiedotteen mukaan myös tämä puhelinkeskustelu käytiin presidentti Niinistön aloitteesta.

19. Kanslian 8.12. antaman  edellöä mainitun tiedotteen johdosta suomalaismedia ja tietenkin myös suuri yleisö sai sen virheellisen käsityksen, että se oli nimenomaan Donlad Trump jonka aloitteesta hän ja Niinistö olivat keskustelleet. ”Tätä puhelua Niinistö on odottanut! Trump soitti ja kehui suomalaisia” oli virheellinen uutisotsikko MTV 3:n nettisivuilla (MTV3 8.12.2016). Koko suomalaismedia oli käsityksessä, että se oli tuleva presidentti Trump, joka soitti presidentti Niinistölle (HS 8.12.2016, IL 9.12.2016, Yle 9.12.2016).

20. Ari Pesonen kertoo kirjoituksessaan, miten hän oli varmistanut  ”kuka soitti kenelle” -asiaa Yhdysvalloista, ja saanut republikaaniselta puolueelta sähköpostitse tiedon tammikuun alussa 2017, että em.  ”yhteydenottopyyntö oli tullut Suomesta”. Suomessa presidentin kanslia oli tämän jälkeen vahvistanut Pesoselle sähköpostitse 10.1.2017, että Trumpin ja Niinistön välinen puhelu ”käytiin Suomen aloitteesta”. Asiasta olivat jo aiemmin eli 9.12.2016 kertoneet jotkut Alma Median lehdet 9.12.206.

21. Ari Pesosen mukaan presidentti Niinistön maininta 17.8.2017 siitä, että ”sain Trumpiltakutsun jo marraskuussa”, on ajankohdan osalta virheellinen. Presidentin kanslia on myös oikaissut tuon virheellisen tiedon. Kutsu tuli vasta 8.12.2016, kun Trumpin ja Niinistön välinen puhelu, joka siis todellisuudessa ”käytiin Suomen aloitteesta”. Soittaja oli siis ollut Niinistö, ei Trump.

22. Trump kutsui vuoden 2016 marras- ja joulukuisissa puheluissaan lähes kaikki ne valtion päämiehet Washingtoniin, joille hän soitti tervehdyssoiton ennen nimitystään Yhdysvaltain 45. presidentiksi. Esitettyjä kutsuja voidaan pitää tavanomaisena ”kohteliaisuutena”, joihin ei erityisemmin tartuta etenkään, jos kutsun esittäjällä ei ole vielä virallista asemaa tulevaan virkaansa. Ari Pesosen mukaan Sauli Niinistö kuitenkin muista länsimaisista johtajista poiketen tarttui Trumpin kutsukohteliaisuuteen vakavin mielin. Pesonen on oikeassa, kutsu ja pääsy Valkoisen taloon näyttää muodostuneen Sauli Niinistölle jonkinlaiseksi päähänpinttymäksi, pakkomielteeksi ja suorastaan kohtalonkysymykseksi.

23. Ari Pesonen jatkaa blogijutussaan näin: 

Tapaamiseen Yhdysvaltain presidentin kanssa aina halutaan, muttei välttämättä Donald Trumpin kanssa vallitsevassa tilanteessa. Näissä olosuhteissa Trumpin tapaamista harkitaan tarkoin vastaavasti kuin presidentti Putinin tapaamista. Trumpista on tulossa sekä kotimaassa että maailmalla kovaa vauhtia hylkiö, jonka kanssa ei välttämättä haluta olla tekemisissä. Myös oma puolue on jo hylkäämässä häntä. Tämä on sääli ja suuri vahinko, mutta Trump joutuu asiassa katsomaan omaan peiliin. Hänen kanssaan on myös vaikea sopia mitään vakavaa, koska hänen puheitakaan ei voi ottaa vakavasti.

Presidentti Niinistö - tai paremminkin presidenttiehdokas Niinistö - on nyt tietoisesti levittänyt käsitystä, että vierailukutsu olisi tullut Yhdysvalloista ja vieläpä Yhdysvaltain aloitteesta. Se on Suomi, joka on kovasti järjestänyt vierailua Washingtoniin ja läksi liikkeelle kohteliaisuutena saadusta kutsusta. Suomessa siis tartutaan kaikkein pienimpiinkin mahdollisuuksiin. Toki aina lopullinen hyväksyntä ja virallinen kutsu tulee kutsujamaasta. Suomessa Niinistön tuleva vierailu Washingtoniin on saanut liian pitkälle meneviä kannanottoja.

24. Ari Pesosen ajatuksiin ja johtopäätöksiin on helppo yhtä. Samoin hänen loppukaneettinsa: Huomaa, että Suomeen on tulossa presidentinvaalit. 

25. On päivänelvää, että kaiken takana on - paitsi nainen - tässä asiassa eli tapaamisotkussa ennen muuta muutaman kuukauden kuluttua käytävät Suomen presidentinvaalit. Sauli Niinistö on vaalien ylivoimainen ennakkosuosikki ja hänet myös valitaan jatkokaudelle. Tähän nähden on hyvin omituista ja suorastaan merkillistä se tapa, jolla Sauli Niinistö käy näin raivoisaa ja, kuten hieman vaikuttaa, myös keinoista kaihtamatonta vaalitaistelua tai -kampanjaa, vaikka hän sanoo itse aloittavansa kampanjansa vasta itsenäisyyspäivän jälkeen. Mihin Niinistö kaikella vouhotuksellaan, runsailla maakuntamatkoillaan, kättelytilaisuuksillaan yms. oikein pyrkii ja mitä hän tavoittelee? Ymmärtäisi ikämiehenä ottaa iisisti ja leppoisasti koko homman. Mutta sitä hän ei tee, sillä hän tähtää kaikin voimin ja keinoin siihen, että hänet valittaisiin jatkokaudelle heti ensimmäisellä äänestyskierroksella, jolloin hän voisi lopullisesti sanoa olevansa "koko kansan presidentti".  Tämä tavoite näyttää kuitenkin aika epätodennäköiseltä vaihtoehhdolta, sillä toinen kierros ilmeisesti tarvitaan.  Niinistön asemaa ei paranna yhtään se, että hän ja hänen kansliansa saadaan kiinni virheellisestä tiedottamisesta.

1107. Niinistö Valkoisessa talossa

$
0
0
             
                 Kättely kello 22.15 kesti neljä sekuntia, vain vieras oli "yhtä hymyä"

1. No nyt se sitten alkoi! Presidentti Sauli Niinistöä kuljettanut musta auto saapui Valkoisen talon itäisen siiven edustalle kello 22.13. Presidentit kättelivät kello 22.15. Kättely, jota eräs suomalainen toimittaja luonnehti Trumpin osalta "ravistelevaksi", oli todellisuudessa kuitenkin melko normaali, kesti neljä sekuntia. Sauli Niinistön kasvoille levisi tuttu lennumainen virnistys, sillä olihan hän nyt saavuttanut sen, mihin hän oli koko poliittisen uransa ajan tähdännyt: pääsyn Valkoiseen taloon! Hurraa! Presidentti Donald Trump oli paljon vakavampi. Sitten presidentit menivät sisälle taloon. 

2. Tästä on hyvä jatkaa! Seuraamme herkeämättä vierailun kulkua.

3. Kello oli nin 22.25 kunTrump lehtitietojen mukaan murjaisi vitsin Niinistölle! Ohhoh! Vitsi tosin koski vain maiden välistä kaupatasetta - mutta kuitenkin. Onhan tämä toki aivan ennen kuulumatonta, kun supervallan päämies ja piskuisen Suomen presidentti vitsailevat keskenään! Ja vielä kaikkein pyhimmässä eli Valkoisessa talossa. Jopas nyt jotakin! Kyllä tästä vielä entistäkin parempi jatkaa.

4. Itse keskustelut käytiin vastikään remontoidussa presidentin ovaalinmuotoisessa työhuoneessa (Oval offience). Sitä, mistä asioista presidentit keskustelivat, ei tarkemmin tiedotustilaisuudessa mainittu. Keskustelu ei ollut pitkä, sillä se kesti vain noin 35-40 minuuttia. Kello 23.15 presidentit ilmaantuivat median edessä pidettävään tiedotustilaisuuteen. 

5. Tilaisuuden aluksi Trump luki paperista lausunnon, joka kosketteli pääasiassa eli noin 85 prosenttisesti Texasia ja Lousianaa kohdannutta Harvey -hurrikaania ja sen jälkeen kyseisillä alueilla useita päiviä jatkuneita rankkasateita ja tulvavahinkoja, Trump lupasi tuhon kohteeksi joutuneille osavaltioille ja kaungeille liittovaltiolta "kaiken tarvittavan avun" ja ilmoitti lähtevänsä huomenna tiistaina tarkastamaan Texasiin tarkastelemaan aiheutuneita vahinkoja. Varsin outo aloitus tilaisuudelle, jonka tarkoituksena oli kuulla, mitä presidentit olivat keskustelleet maittensa välisistä suhteita ja kansaivälistä ulkopolitiikkaa koskevista ajankohtaisista kysymyksistä.

6. Trump keskittyi tilaisuudessa muutenkin lhinnä vain Yhdysvaltoja koskeviin sisäisin asioihin. Trump puolusteli viime viikolla tekemäänsä päätöstä, jolla hän oli armahtanut eläkkeellä olevan 85-vuotiaan Arizonan entisen sheriffin Joe Arpaion, joka oli saanut Obaman hallintokaudella langettavan tuomion tietyistä virkarikoksista ja maahanmuuttajien väkivaltaisesta kohtelusta. Trump oli valmistautunut hyvin armahduspäätöstä koskevaan kriittiseen kysymykseen, sillä hän kaivoi povitaskustaan paperin, josta luki niiden huumerikollisten, poliisin surmaajien ynnä muiden "tosi rikollisten" nimiä, jotka Obama oli presidenttikaudellaan armahtanut. Joe Arpaio, joka oli Trumpin mukaan joutunut Obaman kaudella epäoikeudenmukaisen kohtelun uhriksi, sen sijaan on kunnon mies, sotaveteraani ja kaiken puolin kunnoitettava sheriffi, jonka armahdukselle oli täydet perusteet.

7. Suomea ja Yhdysvaltain ja Suomen suhteita samoin kuin paljon julkista huomiota saaneesta Itämeren turvallisuustilanteesta puhuttiin tiedotustilaisuudessa vain vähän. Toki tilaisuudessa lueteltiin monia tätä puolta koskevia asioita, jotka ovat kuitenkin jo entuudestaan kaikille tuttuja, Vaikutti siltä, ettei näistä kysymyksistä oltu keskusteluissa, jotka olivat siis varsin lyhyet, juurikaan keskusteltu. Suomen 100- vuotinen itsenäisyys toki mainittiin, samoin Suomen vakaa asema ja hyvät naapuruussuhteet Venäjän kanssa jne., jolloin myös Sauli Niinistölle tarjoutui tilaisuus  kommentoida kyseisiä asioita. Niinistö vakuutti, ettei Suomi halua esiintyä Yhdysvaltain neuvonantajana vaan tekee vain parhaansa rauhan säilyttämiseksi. 

8. Tiedotustilaisuudessa mainittiin myös mustan hiilen ongelma, josta oli keskusteletu myös Niinistön ja Putinin välillä vajaa kuukausi sitten Savonlinnassa, samoin Arktinen neuvosto ja arktisten alueiden luonnosta huolehtiminen jne. Presidentti Trump vaikutti oikeastaan koko tiedotustilaisuuden ajan hieman kärsimättämöltä ja pari kertaa hän iski silmää jollekulle salissa olleelle virkamiehelleen, mutta malttoi sentään mielensä ja veti tilaisuuden kiihtymättä loppuun asti.

9. Kysyttäessä Trump vakuutti, että Yhdysvallat on valmis puolustamaan Baltiaa "tarpeen vaatiessa ja on myös "aina valmis auttamaan Suomea"; Suomen kohdalla Trump ei siis maininnut nienomaan maamme puolustamisesta mitään. Kysymykseen, pitääkö Trump Venäjää uhkana, presidentti ei halunnut antaa suoraa vastausta, vaan selitti, että Yhdysvallat haluaa pitää hyvät välit Venäjän kanssa.  Niinistö toivoi kaikille osapuolille "varovaisuutta Itämeren alueella"; hän mainitsi tietenkin myös oman keppihevosensa eli sotilaslentokoneiden transponderit.

10. Ainoaa uusi asia ja itse asiassa jonkinlainen paljastu tuli esiin, kun Trump mainitsi Suomen asukaslukuunsa nähden melko suuret asevoimat ja siinä yhteydessä sen, että "Suomi on hankkimassa" Yhdysvalloilta eli Boeing-yhtiöltä F18 -luokan hävittäjiä. Lausuma taisi kuitenkin olla liian pitkälle viety ja ennenaikainen johtopäätös, sillä virallisesti Suomi on vasta selvittämässä, mistä maasta ja valmistajalta se aikoo hankkia nykyisten Hornettien tilalle uudet hävittäjät. 


          
Sisällä kättely jatkui kello 22.20, huomaa Trumpin ote Saulin kädestä ja Saulin kevyt kumarrus



                     Tiedotustilaisuus päättyi kello 00.10 ja taas käteltiin

1108. Härkäpäinen Sauli Niinistö

$
0
0

A-studiossa eilen Mati Vanhanen ja Ilkka Kanerva ruotivat toimittaja Kirsi Heikelin johdolla Donald Trumpin heittoa Suomen hävittäjäkaupasta ja presidentti Sauli Niinistön Vanhaseen asiassa kohdistamia moitteita. Vanhanen oli vakuuttavampi.

1. Presidentti Sauli Niinistö selitteli eilen tiistaina Washingtonissa suomalaisille toimittajille järjestetyssä tilaisuudessa, mistä hän oli keskustellut maanantaina presidentti Donald Trumpin kanssa Valkoisessa talossa ja mitä hän oli sanonut tai tarkoittanut lausumillaan keskustelujen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

2. Sauli Niinistö näytti tilaisuudessa aika väsyneeltä ja rasittuneelta. Tämä ei ole ihme, sillä mies täytti juuri 69 vuotta, mutta silti hänen vauhtinsa tuntuu koko ajan vain entisestään kiihtyvän. Tulossa ovat nimittäin presidentinvaalit, jotka Niinistö ottaa aivan tosissaan - ihan hampaat irvessä, tekisi mieli sanoa - vaikka on ylivoimainen ennakkosuosikki ja pääsisi jatkokaudelle, vaikkei tekisi asian eteen yhtään mitään. 

2a. Ensi lauantaina Sauli Niinistö haastattelee Akateemisessä kirjakaupassa Helsingissä tunnettua amerikkalaista kirjailijaa Pul Austeria, jonka ihailijoihin Sauli Niinistö kuulemma kuuluu. Voi voi, kyllä on aikoihin eletty!  Kaikilla mahdollisilla ja osin jopa mahdottomilta tuntuvilla tavoilla sitä istuvan presidentin pitääkin yrittää suosionsa kasvattamista kalastella! Mutta ovathan ne presidentinvaalit kohta ovella! Silti kohta seitsenkymppisen Niinistön ahkera kampanjointi ihmetyttää ja alkaa pikku hiljaa jopa säälittää. 

3. Eilisen infonsa päätteesi Niinistö vakuutti, että "silloin kun rauta on kuumaa sitä on taottava" ja että hän tulee ajamaan erityisesti kahta asiaa ponnekkaasti eteenpäin. Toinen niistä on mustan jään torjuminen ja arktisen sulamisen asioihin saattaminen ja toinen Itämeren turvallisuustilanteen paraneminen "pienin askelin". Tästä tuli mieleen vanha Leo Lastumäen telkkarissa esittämä mainosslogan: "Kahdesta en luovu. Toinen on Turun sinappi ja se toinen…"

4. Niinistö lopetti uhmakkaasti: "Ja minä sen härkäpäisesti teen". Rivien välistä oli luettavissa Niinistön ärtynyt viesti: Sanokoot Matti Vanhanen ja muut presidenttiehdokkaat siten mitä haluavat.

5. Infossaan Niinistö jaksoi kärsivällisesti kuunnella toimittajien kysymyksiä, joista osa meni tosin pahasti asian vierestä, sillä ne koskivat esimerkiksi sitä, mitä lahjoja Niinistö oli kenties tuonut Trumpille Suomesta, tai minkä arvosanan hän antaisi Trumpin kanssa käymilleen keskusteluille ja itselleen. Voi, miten hoopoa!  Ihan kuin kysymyksiä olisi ollut esittämässä Rita Tainola tai joku toinen seurapiiritoimittaja.

6. Niinistön pitämä tiedotustilaisuus lähetettiin Ylellä ja suurimpien lehtiemme verkossa suorana ja liki parhaaseen katseluaikaan (klo 16.00-16.50). Tilaisuus palveli erinomaisen hyvin Niinistö vaalikampanjaa, joten ilmeisesti tämän vuoksi presidentti halusi väsyneenäkin ottaa tapahtumasta kaiken hyödyn irti. Hän pääsi pari kertaa näpäyttämään ja piikittelemään toista vakavasti otettavaa presidenttiehdokasta eli Matti Vanhasta. 

7. Trumpin ja Niinistön maanantaisessa lehdistötilaisuudessa Trump heitti rennon tuntuisesti, että "Suomi on ostamassa Yhdysvalloilta eli Boeing-yhtiöltä suuren määrän F 18-hävittäjiä". Tämä herätti suomalaisissa katsojissa suurta hämmennystä, mutta vielä suurempi hämmästyksen aihe oli se, ettei Sauli Niinistö välittömästi oikaissut Trumpin lausumaa, kuten olisi tietenkin pitänyt tehdä. Niinitön ilmeestä voititiin havaita, että hän kyllä huomasi Trumpin heiton, vaikkei puuttunutkaan siihen millään tavalla. Niinistö ilmoitti vasta tilaisuuden jälkeen tviitillään, että uutinen F-18 hävittäjien ostosta on ankka, siis lapsus. Niinistön tviitti tuskin enää tavoitti amerikkalaisia tv:n katsojia

8. Eilen  Niinistö sanoi suomalaistoimittajille, että Trumpin kyseinen lausuma oli ”kauppamiehen puheenvuoro”. Niinistö jatkoi: ”Myyjätaholla, jota hänkin taisi edustaa, hyvin helposti käy niin, että menneet ja tulevat toiveet ikään kuin sekoittuvat. Siitä siinä taisi olla kyse”. Loppukaneettinaan Ninistö tokaisi hieman ärtyneenä: ”Minä en myyjätahon kauppamiehen puheisiin kiinnittäisi kovin paljon huomiota.”

9. Hohhoijaa! Kyllä Niiinistön, joka on koulutukseltaan ja entiseltä ammatiltaan lakimies, olisi ehdottomasti kannattanut kiiinnittä "kauppa- tai myyjämiehen" puheisiin tällä kertaa huomiota. Trump esiintyi tilaisuudessa, ei suinkaan Boeingin myyjämiehenä, vaan Yhdysvaltain presidenttinä, jonka kaikki lausumat otetaan hänen kotimassaan huomioon, joko myönteisesti tai, niin kuin viime aikoina on useimmiten tapahtunut, kielteisesllä tavalla. Suomen presidentillä oli ollut todella "tuhannen taalan paikka" oikaista ja korjata Trumpin lausuma tuoreeltaan, mutta tätä hän ei valitettavasti tehnyt. 

10. Niinistö on viime aikoina vedonnut mielellään, juristi kun on, oikeusvaltioon ja suomalaiseen oikeusjärjestyksen korkeaan tasoon yms. seikkoihin. Suomen media on arvostanut Niinistön lakimiehen stausta ja tarkkuutta mm. silloin, kun hän keskustelee Putinin tai Trumpin kanssa. Noin viikko pari sitten Helsingin Sanomat julkaisi ns. pikkupääkirjoituksen otsikolla "Presidentti on lakimies", jossa  korostettiin Niinistön juristin koulutusta, kun presidentti oli maininnut, että tuomioistuinten turvapaikka-asioissa antamien päätösten arvosteleminen ja jopa vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystä; itse en tosin ole sanotunlaista vastustamista juuri havainnut ja päätösten arvosteleminenkin on ollut yleisesti ottaen varovaista. Sitä paitsi sanan- ja ilmaisuvapauteen perustuvassa demokraattisessa yhteiskunnassa myös tuomioistuinten ratkaisuja ja niiden perusteluja pitää voida arvostella ja kritisoida. 

11.  Lakimieheltä ja siten myös lakimies-presidentiltä pitää edellyttää tarkuutta, ripeyttä ja nokkeluutta, ei vain omien sanomistensa, vaan myös keskustelukumppaniensa lausuntojen ja varsinkin heidän prosoivassa hengessä esittämiensa "heittojen" ja niiden oikaisemisen osalta. Niinistö osoitti sanonlaista tarkkuutta ja nokkeluutta, kun hän oikaisi Trumpin heiton siitä, että kysymystä pyytänyt vaalea suomalainen naistoimittaja oli jo saanut esittää tilaisuudessa yhden kysymyksen, tokaisemalla Trumpille salamannopeasti, että "hän ei ole  sama nainen, vain samannäköinen". Niinistö oli siis nokkela ja nopea, kun oli kysymys "naisista", mutta  ei saanut sanaa suustaan kuultuaan Trumpin heiton todella tärkeästä asiasta eli Suomen Boeingiltä muka jo tilaamista hävittäjistä!

12. Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen, joka on myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, arvosteli tiistaina blogissaan Niinistöä toteamalla, että hävittäjäkauppaa koskeva sekaannus olisi pitänyt oikaista heti tiedotustilaisuudessa. Matti Vanhanen on tämän jälkeen perännyt hallitusta ja puolutusministeriötä pikaisesti selvittämään hävittäjäkaupasta kisaavalle viidelle yhtiölle, että tarjouskilpailu on aito, koska Trumpin heitto voi hänestä haitata kauppaa.

13. Sauli Niinistö veti eilen Washingtonissa Vanhasen hienoisesta kritiikistä herneen nenäänsä ja seliitti, että Trumpin heitossa oli kyse vain kauppamiehen puheenvuorosta ja että Trumpille, kuten myös kaikille muillekin Yhdysvalloissa, on selvää, että hävittäjäkauppa-asia on Suomessa vasta valmisteluvaiheessa. 

14. Presidentti Niinistö tuntui provosoituneen oikein kunnolla Matti Vanhasen hienoisesta kritiikistä, jota minusta ei tosin voida pitää mitenkään provosoivana puheenvurona. Niinistö ryhtyi suorastaan moittimaan Mattia tokaisemalla, että "Vanhanen on yksi harvoista, jotka haluavat ymmäärtää tämän asian väärin. Ei siitä asiasta jäänyt epäselvyyttä kenellekään". Niinistö jatkoi, että Suomessa on muutama poliitikko on ottanut vähän ennakkoa ja sanonut, että ne tilataan Ruotsista. 

15. Presidentti Niinistö yritää tietenkin oman mokansa jälkeen kääntää huomiota toisaalle ja kritisoimalla muita.  Hän sanoi eilen Washingtonissa sanatarkasti näin: "Kyllä minusta paljon suurempi merkitys on ollut niillä puheilla,  joita ostajapuolen päättäjät, Vanhanen mukaan lukien, ovat esittäneet siitä, että hävittäjät pitäisi hankkia Ruotsista, eli nimenneet ihan toisenlaisen variaation."

16. Matti Vanhanen puolestaan lausui eilen päivällä näin: "Minusta heitto ei ollut Trumpin puolelta lapsus. Tämä ei ole myöskään uutisankka, kuten Niinistö yöllä tviittasi. Tämä oli myyntimiehen taktiikkaa".  Vanhanen kiisti, että hän haluaisi kommenteillaan näpäyttää Niinistöä. Vanhanen: "Tämä on tärkeä aihe, ja on hyvä, että se puhutaan läpi. Tämä (hävittäjäkauppa) ainoana asiana pisti korvaani muutoin erittäin hienossa tiedotustilaisuudessa". - Matti Vanhanen on oikeassa. Oli paikallaan, että hän puuttui blogikirjoituksessaan asiaan sanomalla, että Niinistön olisi tullut oikaista Trurmpin lohkaisu tai heitto välittömästi.

17. Mainittua kinastelua jatkettiin eilen illalla TV1:n A-studiossa, jossa paikalla olivat Matti Vanhanen ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ikkka Kanerva. Kanerva oli aiemmin kovin sanoin kritisoinut Vanhasen ko.  blogikirjoitusta ja asiaan puuttumista. Tässä meillä on siis kerrankin esillä asia, jossa Sauli Niinistö ja Ikkka Kanerva ovat täysin samaa mieltä! Herrathan eivät tunnetusti ole sydänystäviä keskenään.

18. Matti vanhanen esiintyi A-studiossa itsevarmasti hymy huulilaan, Hän torjui kevyesti Kanervan kritiikin ja vastasi tomittajalle napakasti, ettei hän ole tullut katumapäälle eikä peru aiempia puheitaan. Vanhanen toisti jälleen, että presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus olisi ollut Niinistölle luontevin paikka oikaista Trumpin heitto Boeingin hävittäjäkaupasta. Vanhanen ei otttanut kantaa tomittajan kysymykseen, oliko hänen kritikissään Niinistöä kohtaan kyse hänen omasta vaalikampanjastaan, vaan totesi rauhallisesti, että täysin väärät väitteet on hyvä oikaista silloin kun siihen mahdollisuus tarjoutuu. Itse hän on tehnyt pääministerinä vastaavanlaisissa tilanteissa niin.

19. Matti Vanhanen torjui eilen illalla napakasti presidentti Niinistön väitteen, jota Ilkka Kanerva tv-ohjelmassa yritti turhaan toistella. Vanhanen kiisti Ninistön tulkinnan, jonka mukaan hän olisi suositellut tai ollut sitä mieltä, että hävittäjät tulisi ostaa nimenomaan Ruotsista. Vanhasella oli tästä oikein mustaa valkoisella, sillä hän saattoi hän viitata viime vuonna ilmestyneeseen kirjaansa siitä, mitä hän on asiasta sanonut.  Vanhanen totesi, ettei hän kannata ruotsalaisia hävittäjiä, vaan rehellistä tarjouskilpailua. Kun Ilkka Kanerva yritti edelleen jankata selvää asiaa vetoamalla omiin "muistikuviinsa", Vanhanen totesi kylmästi, että "muistikuvasi - samoin kuin presidentin muistikuva on väärä".

20. Oikein hyvä, Matti Vanhanen!  Sinä veit eilisen matsin Ilkka Kanervaa vastaan kotiin 6-0. Samalla kumosit Sauli Niinistön väitteet siitä, että olisit muka jo lyönyt lukkoon oman kantasi hävittijien toimittajamaasta. Tästä on hyvä jatkaa, presidentivaalista ja vaalikampanjasta näyttää tulevan hyvin mielenkiintoinen otatus. Kamppailussa ei pidä kumarrella kuvia ja ennakkosuosikkia. Ei, vaikka media julistaa lähes joka päivä sanomaa, että "kisa" olisi jo ratkaistu ja että muiden ehdokkaiden on turha lähteä haastamaan Sauli Niinistöä. 

1109. Sauli ja Pauli. Niinistö tapasi Paul Austerin

$
0
0
                                          Pauli ja Sauli Akateemisessa

1. Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa, että tänään 2. syyskuuta on Maailman partapäivä. Nyt saavat siten kaikki nauraa partaansa, myös nekin, joilla ei ole partaa eivätkä halua sellaista edes pitää tai kasvattaa. Naurettavia asioita saattuu maailmassa ja myös täällä kaukana Pojolassa jokaikinen päivä, niin myös nyt kansainvälisenä partapäivänä. 

2. Yksi tänään tapahtuva happening, johon voimme suhtautua joko hyväntahtoisesti hymyillen tai naamataulu pienessä virneessä taikka äänekkäästi nauraa hohottaen, näytellään keskellä Helsinkiä Akateemisessa kirjakaupassa, joka sijaitsee Keskuskadun ja Pohjoisesplanadin kulmauksessa. Siellä kohtaavat toisensa kaksi suuruutta, nimittäin Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja tunnettu yhdysvaltainen kirjalija Paul Auster. Formaatti on sellainen, että Sauli haastattelee Paulia. 

3. Siis Sauli ja Pauli, eli vähän niiin kuin Tatu ja Patu.

4. Paul Auster on 70-vuotias New Yorkin Brooklynissä asuva kirjailija, joka syntyi puolanjuutalaiseen sukuun Newarkissa New Jerseyssä.  Hän on julkaisssut  45 vuoden aaikana lähes 20 romaania. Auster on toista kertaa naimisissa, hänen nykyinen vaimonsa on amerikannorjalainen Siri Hustvedt, myös tunnettu kirjalija. Auster on saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja, mutta yksi ja tärkein palkinto häneltä puuttuu, nimittäin kirjallisuuden Nobel -palkinto. Sikäli kuin tiedän, Auster ei ole aikoihin ollut mukana edes Nobelin ennakkoveikkauksiaa.

5. Paull Auster on ollut nyt Helsingissä lähes viikon markkkinoimassa uutta mammuttimaista kirjaansa, jonka nimenä on yksinkertaisesti  4321. Kirjassa, jota Auster sanoo kirjoittaneensa 3,5 vuotta, on 1141 sivua. Kirja ilmestyi suomeksi toukokuussa Tammen kustantamana. Kirja on otettu Tammen Keltainen kirjasto -sarjaan.  Auster kuuluu, vaikka hänen tuotantoaan on usein myös kritisoitu eikä Nobelia ole kuulunut, epäilemättä  merkittävimpiin amerikkalaiseen  nykykirjailijoihin. 

6. Helsingissä Austerilla on ollut runsaasti ohjelmaa. Kansallisteatterissa pidetty Austerin kirjan lukutilaisuus oli loppuunmyyty ja sali täyttyi myös Ateneumissa pidetyssä keskustelutilaisuudessa, jossa häntä haastatteli Uutisvuodosta tunnettu toimittaja BabaLybeck. Keskustelun jälkeeen Auster signeerasi kirjoja Ateneumin sisäpihalla. Lehdissä on julkaistu sivukaupalla Austerin haastatteluja. Austerin asemaa ja merkitystä ja kirjoja on ylistetty tälläkin ketaa miltei maasta taivaaseen. Nyt ilmestyneen 4321 -kirjan johdosta jotkut ovat alkaneet kutsua Austeria nimelläBrooklynin Charles Dickens.

7. Tänään lauantaina kirjailijalla on,  tätä kirjoitettaessa vielä edessään, siis harvinaislaatuinen tapaaminen Akateemisen kirjakaupan Kohtaamispaikalla, jossa häntä haastattelee presidentti Sauli Niinistö. Tilaisuutta on mainostettu, paitsi Akateemisen kirjakaupan maksullisissa ilmoituksissa, uutisjuttuina lähes kaikissa lehdissä ja tv-kamavilla.  Akateeminen kirjakauppa on kello 13 tietenkin tupaten täynnä väkeä, kun tilaisuus alkaa. Tänään, mutta vain tänään, Austerin uuden kirjaa saa ostaa Akateemisesta hintaan 24.95 euroa, muulloin kirjasta joutuu pulittamaan 34,85 euroa. 

8. Paul Auster on kertonut olevansa, paitsi tietenkin otettu, myös sangen hämmästynyt, että häntä haastattelee tänään Suomen presidentti. Auster on kertonut keskustelleensa kyllä useiden valtion päämiesten tai muuten tunnettujen poliitikkojen kanssa, mutta aiemmin kukaan valtionpäämies tai edes pääministeri ei ole häntä julkisessa tilaisuudessa haastaelleut. 

9. Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat kutsuneet Paul Austerin Akateemisen kirjakaupan tilaisuuden jälkeen lounaalle Mäntyniemeen. Auster kertoi ilmoittaneensa Jennille, että hän haluaisi nauttia lounaalla aivan tavallista suomalaista ruokaa; sitä kun nimittäin sa mistään muualta kuin Suomesta. Aika terävästi päätelty!

10. Mutta miksi juuri presidentti on valittu Austerin haastattelijaksi tänään? Todella hyvä kysymys, jota on jonkin verran pohdittu myös julkisesti. Sauli Niinistöä haastateltiin noin tiunti pari sitten TV:n Ykkösaamussa, haastattelijana oli viehättävän näköiseen kesäiseen mekkoon pukeutunut toimittaja seija Vaaaherkumpu; Seiha on ilmeisesti kesn aikana avioitunut, sillä vielä keväällä hän käytti sukunimeä Rautio. Niinistö kertoi suostuneensa Austerin haastattelijaksi siksi, kun häntä oli tehtävään Kustannusyhtiö Tammen taholta pyydetty. Niinistö mainitsi harkinneensa asiaa pitkään, muutta suostuneensa lopulta, koska hän on yksinkertaisesti suuri Auster-fani.

11. Pari päivää sitten Helsingin sanomissa julkaidtussa jutussa Tammen johtaja Outi Mäkinen kertoi, että aloite asiaan tuli todella kustantamolta ja syynä Niinistölle esitettyyn kutsuun oli yksinkertaisesti se, että Niinistö on Keltaisen kirjaston ystävä. Siis "Keltaisen kirjaston ystävyys" ja "Austerin fanittaminen" -fani" johtivat Niinistölle esitettyyn kutsuun.

12. Johtaja Outi Mäkinen torjui - tietenkin - tyystin arvelut, joiden mukaanasian takana olisi muutakin, eli esimerkiksi Niinistön asema istuvana presidenttinä ja hänen presidenttiehdokuutensa tammikuun vaaleissa. Mäkisen mukaan kirja-ala ei voi Suomessa nyt hyvin, joten on hyävä, että meillä on presidentti, joka harrastaa kirjallisuuttaa ja luke Paljon myös romaaneja.

13. Outi Mäkinen korosti HS-jutussa, että Sauli Niinistö haastattelee Austeria "yksityishenkilönä", eiis tasavallan presidenttinä. Tähän näkemykseen ja väitteeseen ei voi muuta sanoa kuin että SALLIKAA MINUN NAURAA. Niin heppoinen ja tosiasiat täysin sivuuttava tuollainen väite nimittäin on, kun on kyse, ei vain istuvasta presidentistä, vaan myös presidenttiehdokkaasta aikana, jolloin presidentinvaalikampanja on jo käynnissä ja johon kampanjaan myös Sauli Niinistö on, vaikka hän itse toista väittää, osallistunut monin eri tavoin jo 2-3 kuukautta ja vieläpä poikkeuksellisen innokkaasti.

14. Osalliasutessaan julkiseen ja jo ennakolta suurta julkisuutta ja suorastaan eräänlaista kohua herättäneeseen tapahtumaan, ei tietenkään voida sanoa, että presidentti olisi mukana näkyvässä rolissa ainoastaan yksityishenkilönä. Kaikki tietävät, että kyseessä on istuva presidentti, joka käy muutaman kuukauden kulutua pidettävien vaaleja varten jo nyt  näkyvää ja ahkeraa vaalikampanjaa. Sauli Niinistö ei saavu Akateemiseen tänään yksin, esimerkiksi kävellen ja "Viidettä linjaa pitkin" -iskelmää rennosti vihellellen ja aurinkolaist silmillään, ratikalla tai omalla autollaan, vaan kyllä hänt kiidätetään paikalle Tasavallan presidentin virka-autolla, joka on varfustettu luodinkestävillä laseilla.  Sauli Niinistöä "vahtivat" sisällä kirjakaupassa adjutantti ja 2-3 turvamiestä, ja myös myös kirjakauan ulkopuolella on muutama poliisi ja turvamies valvomassa presidentin turvallisuutta. 

15. Edellä mainitussa HS-jutussa haastateltiin, kuinkas muuten, myös yhtä valtiosääntöoppinutta. eli professori Tuomas Ojasta. Hän ei nähnyt mitään "moitittavaa" siinä, että presidentti haasttattelee "yhden kustantamon kirjailijaa". Ojanen lausui, että "ovathan presidentit aikaisemminkin tällaisia haastatteluja vetäneet.  

16. Yhtään esimerkkiä mainitsemastaa seikasta Ojanen ei kuitenkaan lausunnossaan esittänyt. Minun mieleeni muistuu vain yksi tilanne, jolloin tasavallan presidentti on haastatellut julkisesti ylipään jotakuta henkilöä. Tarkoitan tapausta 1967, jossa 70 vuotta täyttänyttä  Paavo Nurmea haastatteli radiossa presidentti Urho Kekkonen. Tämäkin johtui vain siitä, ettei Paavo Nurmi halunnut suostua kenenkään muun haastateltavaksi, vaan vaati, että  se on Kekkonen, joka saisi häntä haastatella. Kekkonen suostui hommaan. Paul Auster ei sitä vastoin ole vaatinut haastattelijakseen presidentti Niinistöä, vaan koko asia tuli hänelle pyytämättä ja täydellisenä yllätyksenä.

17. Minusta on selvää, että kaiken takana on tässäkin, yllätys yllätys, presidentti Niinistoön tavoitteleman kansansuosion lisääntyminen ja tietenkin viiden kuukauden kuluttua käytävien presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Sauli Niinistö tähtää ilmiselvästi vaalivoittoon jo heti ensimmäisellä äänestýskierroksella, jolloin hän voisi lyödä rintoihinsa ja julistautua "koko kansan presidentiksi". Niinistölle kelpaa melkein tilaisuus kuin tilaisuus - siltä on ainakin vaikuttanut - jojon osallistumalla hän voisi tepastella kansan keskuudessa ja keskellä, tevehtiä kannattajiaan, ruopatella muutaman katsojan kanssa, kätellä ihmisiä ja pitää jopa pokku puheen. 

18. Akateemisen kirjakaupan tilaisuus on juuri sellainen happening, joka sopii erinomaisen hyvin Sauli Niinistön ja hänen kampanjaväkensä pirtaan ja suunnitelmiin. Ajatella nyt, Sauli ja Pauli, eli meidän Sauli kohtaa maailmankuulun kirjailija Paulin ja kohtauspaikkana on Suiomen pääkaupunki tavallaan suomalaisen kultturin kehto, joka sijaistee lähellä Hotell Kämpiä, jossa Sibelius, Järnefelt, Juhani Aho, Pekka Halonen Robert Kajanus ym.   aikoinaan pitivät juominkejaan, sekä melkein vastapäätä Esplanadin puistossa seisovaa Eino Leinon patsasta. Sauli Niinistö ei kerta kaikkiaan voinut kieltäytyä tällaisesta tilaisuudesta ja haastattelijan hommasta! Ja sitten vielä lounas Mäntyniemessä, jossa Sauli sittelee Paulille runoiljavaimonsa Jennin, joka on presidenttiä 30 vuotta nuorempi, ja varmaan vieraalle näytetään ja kuvia javeídeoita otetaan myös  Lennusta, jota Paulikin pääsee rapsuttelemaan.

19. Hewsarin em. jutussa haastaeltiin Tumas Ojasen ja Outi Mäkisen lisäksi myös valtiosääntöoikeduen dosenttia Pauli Rautiaista, joka, toisin kuin Tuomas Ojanen, näyttää ymmärtänen oikealla tavalla "koko yskän" ja syyn, miksi Niinistö todellisuudessa suostui Paul Austerin haastattelijaksi. Rautiainen sanoo, että kirjalijan haastatteleminen on "osa Niinistön imagon parantamista".  Naulankantaan, Pauli Rautiainen! On huomattava, että Akateemisen kirjakaupan tilaisuus - sen alkamiseen on tätä kirjoittaessani enää puolisen tuntia - radioidaan ja näytetään suorana tv-lähetyksenä mm. Yle Areenassa, ISTV:ssä, HSTV:ssä jne. Tilaisuuden julkisuus- ja markkina-aarvo on todella merkittävää luokkaa, ei vain Tammelle ja Akateemiselle kirjakaupalle, vaan myös ja ennen kaikkea Sauli Niinistölle.

20.  Rautiainen huomauttaa myös, että pari vuotta sitten Niinistö soitti Luontoiltaan, kertoi olevansa "Saui Naantalista" ja kysyi Luontoillan asiantuntijoilta jotakin jostain metsäkukasta tai vastaavasta asiasta. Rautiaisen mukaan tuon episodin tarkoituksena oli osoittaa, että Niinistö on kiinnostunut luontoasioista, mikä myös paransi aika lailla Niinistön imagoaan ja lisäsi hänen kansansuosiotaan. Niinistö haluaa parantaa asemiaan, nimenomaan tulossa olevia vaaleja silmällä pitäen, ja profloitua nyt myös kirjallisuuden harrastajaksi ja yleensä kulttuurin kuluttajaksi. Kyllä, Sauli on markkinamies ja vieläpä parhastaa päästä!

21. Dosentti Pauli Rautiainen sanoi HS-jutussa suoraan, että Sauli Niinistön suostuminen haastatteluun voidaan nähdä eräänlaisena "varaslähtönä" hänen vaalikampanjoinnissaan. Olen itse muuten samaa mieltä, mutta totean, että minusta Sauli Niinistö ja hänen kampanjaväkensä ovat kyllä ottaneet kyseisen varaslähdön jo oaljon aikaisemmin eli pari kolme kuukautta sitten.  

22. Se, että Sauli Niinistö itse koko ajan vakuuttaa - kuten tänään TV!:n ykkösamussakin tapahtui - että hän alkaa kampanjansa vasta itsenäisyyspäivän kjälkeen, jolloin hän aikoo liikkua kentällä kansan parissa, on tietenkin vain hämäystä, joka ei ole luvalla sanoen kovinkaan taitavaa.  Niinistö on liikkunut mm. lukuisilla maakuntamatkoillaan kansan parissa jo keväästä lähtien. Akateemisen kirjakaupan tämän päiväinen tilaisuus on myös  tällaista kentällä ja ihmisten parissa tapahtuvaa liikkumista, joka sitä paitsi televisoidaan suorana lähetyksenä kaikkiin koteihin. Sen tarkoituksena on luoda mielikuvaa Niinistöstä ahkerana kaunokirjallisuuden lukijana ja  kirjallisuudesta suuresti kiinnostuneena kansalaisena sekä yleensä intomielisenä kulttuurin kuluttaajan. Tarvoitteena on saada myös taide- ja kulttuuriväki äänestämään tammikuun presidentinvaaleissa sankoin joukoin Sauli Niinistöä. 

23. Kirjallisuus on laji, jota kaikki arvostavat, totesi Pauli Rautinen Hesarin haastattelussa. "Austerin tyyppisen, laajojen kansanryhmien arvostaman kirjalijan haastattelu on jotain, mitä tekisin, jos olisin itse preesidentin spin doctor ja avaamassa tämän kampanjaa", päätti Rautiainen ko. haastattelunsa. Hyvä, että professori- ja dosenttikunnasssa on sentään joku, joka rohkenee julkisanoa totuuden.





1110. Yle-gallup: Persut vahvassa nousussa, siniset edelleen laskussa

$
0
0

1. Ylen Taloustutkimukselta tilaamassa kyselyssä haastateltiin 21.8.-5.9, eli ajanjaksona, jolloin julkisuudessa puhuttiin ja kirjoitettiin laajasti varsinkin Turun puukotustapauksesta, yhteensä 1964 ihmistä. Heistä puoluekantansa kertoi n. 60 prosenttia vastanneista. Tutkimuksen virhemarginaali on kumpaankin suuntaan 2,3 prosenttia.
2. Kokoomus jatkaa edelleen maan suosituimpana puolueena. Kannatus säilyi edelliseen mittaukseen verrattuna ennallaan 20,8 prosentissa, mutta ero toisena olevaan vihreisiin kaventui tasan kolmeen prosenttiyksikköön. Ministeri Petteri Orpo esiintyy julkisuudessa jotakuinkin siedettävälllä tavalla. Hän ei ole ehkä  kovin välkky, muttei mikään tumpelokaan. Antti Rinteeseen verrattuna Orpo antaa lausuntoja medialle napakasti ja melko uskottavalla tavalla. Juha Sipilälle ominaista venkoilua ei Orpon kohdalla juuri ole havaittavissa.
3. Pääministeripuolue keskustan kannatus on sen sijaan luisunut yhä matalammalle tasolle, nyt jo 16,2 prosenttiin. Edellisestä Ylen mittauksesta, jonka tulokset julkaistiin pari kuukautta sitten,  tuli pudotusta nyt 1,1 prosenttiyksikköä ja puolue on kyselyn kolmanneksi suurin. Taloustutkimksen tomitusjohtaja Jari Pajunen toteaa, että keskustan kannatus on trendinomaisessa laskussa. "Ehkä ihmiset ja kannattajat tulkitsevat nyt niin, että kokoomus vie hallituksessa". 
4. Keskustan kannatus oli viimeksi yhtä heikoissa lukemissa syksyllä 2012, eli puolueen kannatus on palannut tasolle, jossa liikuttiin pian sen jälkeen kun Juha Sipilä oli valittu puolueen puheenjohtajaksi. Paavo Väyrysen  kohtalaisen hyvä menestyminen vuoden  2012 presidentinvaaleissa oli tekijä, joka alkoi pikku hiljaa nostaa keskustan kannatusta nousuun pohjamudista. Nyt Väyrynen ei voi pelastaa keskustaa, vaikka osalllistuu jälleen ko. vaaleihin. Matti Vanhasesta ei liene keskustan pelastajaksi.
5. Blogistin mielestä pääministeri Juha Sipilä ei näytä oikein ymmärtävän syitä, joiden vuoksi keskustan kannatus laskee. Sipilä porskuttaa valitsemallaan linjalla yhä eteenpin ja tekee kansalaisten mielestä outoja ja jopa käsittämättömiä ratkaisuja. Niistä yksi viimeisimpiä on Sipilän ja keskustan viime viikon lopulla hallituksessa läpi ajama kanta, jolla europarlamentaarikko Hannu Takkula , joka on Sipilän tavoin lestadiolainen Juhan hyvä kaveri, päätettiin nostaa karskisti EU:n tilintarkastustuomioistuin suomalaiseksi jäseneksi. Takkulalla ei ole kokemusta sen enempää tilintarkastuksesta kuin tuomioistuimistakaan. Hän on väitellyt tohtoriksi, mutta kasvatustieteestä. Takkulan valinta alensi keskustan suosiota ainakin n. 0,5 prosenttiyksikön verran.
6. Vihreiden kannatus on rikkonut viime kuukaudet kaikkien aikojen ennätyksiä ja sama tahti näyttää yhä jatkuvan. Ylen nyt julkaistussa kannatuskyselyssä vihreät on parantanut asemiaan toiseksi suurimpana puolueena. Puolueen kannatus nousi parilla prosenttiyksikön kymmenyksellä, 17,8 prosenttiin. Vihreiden kannatus on noussut viime keväästä yhteensä jo lähes viidellä prosenttiyksiköllä. Keskustan ja SDP:n ohi vihreät pyyhälsi ensi kertaa heinä-elokuussa tehdyssä Ylen kyselyssä.
7. Onko puolueen puheenjohtajan vaihtuminen syy vihreiden kannatuksen jatkuvaan nousuun? Vaikea sanoa, mutta toisaalta tuntuu siltä, että mitä enemmän nykyinen puheenjohtaja Touko Aalto "kaataa naista", sitä ripeämmin puolueen suosio kasvaa. En kuitenkaan suosittelisi tätä metodia esimerkiksi Juha Sipilälle tai Antti Rinteelle. 
8. Taloustutkimuksen Jari Pajunen arvioi, että vihreiden kannatuksen nousu ei voi jatkua loputtomiin tällaista vauhtia. Vihreiden vankimpia tukijoita ovat perinteisesti olleet nuoret ja koulutetut äänestäjät yliopistokaupungeissa. Kunnallivaaleissa vihreät valtasivat jo Jyväskylän Touko Aallon johdolla; nojoo, eikös se Aallon Alvarkin ollut Jyväskylän poikia!  Onkohan tulevissa eduskuntavaaleissa vihreiden valtauksessa vuorossa Oulu? Jos on, niin silloin on todella lähellä tilanne, jossa pääministeriksi nousisi Touko Aalto.
9. Antti Rinteen johtamat demarit ovat edellen laskusuunnassa. Nyt puoluetta kannattaa, jos Ylen suorituttamaan mittaukseen on uskominen, vain 15,6 prosenttia vastajista, missä on laskua edellisestä kyselystä 0,3 prosenttiyksikköä. Teki tai sanoi Antti Rinne mitä tahansa, niin yksi asia on varma: Sdp:n kannatus ei nouse vaan laskee. Rinne yritti viikko pari sitten puhua kannustavaan sävyyn "synnnytystalkoista", mutta pieleen meni tämäkin yritys, sillä puheenjohtaja sai ideatsan vain haukkuja omiltaan. Antti Rinteen suurin ongelma on hänen onneton ulosantinsa. Kun Antti pääsee ääneen, hän puhuu mahdollismman pitkään ja niin vaikeaselkoisesti, että ihmiset alkavat hermostua ja ihmetellä, että mitenhän tuollainen mies on voinut päästä entisen valtapuolueen johtoon. 
10. Blogistin resepti Antille tilanten korjaamiseksi on hyvin yksinkertainen, mutta taatusti tepsivä. Kuulepas Antti! Kun saat debatissa ja tv-haastattelussa puheenvuoron, puhu ja esiinny mahdollisimman lyhyesti ja rennosti, käytä sanomasi esittämiseen korkeintaan 3-4 lausetta tai enintään 10-15 sanaa kerrallaan. Älä yritä liikaa ja tavoitella sellaista, johon sinulla ei ole retorikan saralla mahdollisuutta päästä. Sinä et kykene hurmaamaan yleisöä tai tv-katsojia monisanaisuudella tai jatkuvilla selittelyillä. Ole lyhyt, ytimekäsä ja tehokas. Puhu mahdollisimman hitaasti, nyt sinä puhua pulputat aivan liian nopeasti, jolloin puheesi menee automaatisesti solmuun. Murahtele mahdollisimman usein - vähintän joka toisessa puheenvuorossasi - samalla tavalla kuin Paavo Lipponen teki, se sopii sinullekin oikein hyvin. Ole useimmiten yhtä synkän näköinen kuin Mauno Koivisto parhaina päivinään oli. Tässä suhteessa voit ottaa esimerkkiä myös historioitsija Teemu Keskisarjasta, joka painii pätevyyden suhteen sukunimestään huolimatta superraskaassa sarjassa, sillä Teemu ei hymyile tv:ssä koskaan, vaan hänen kasvonsa ovat alati synkeän näköiset; näin fiktionkin saa näyttämän kivuttomasti faktalta. Välillä voisit jyrähdelläkin, mutta vain lyhyesti, muutaman sanan jyrähdys riittää vallan hyvin. Jos näit maltat toimia, niin seuraavien eduskuntavaalien jälkeen istut hallituksessa pääministerinä. Tuolla tavalla ja metodilla Lipponenkin nousi pääministeriksi.
11. Perusuomalaisten suosio on vahvassa kasvussa, sillä puolue nosti Ylen mittaksessa kannatustaan selvästi eniten. Se on nyt  10,3 prosenttia, ja edellisestä tutkimuksesta PS:n suosio lisääntyi 1,5 prosenttiyksiköllä. Viime viikkojen vilkas keskustelu turvapaikkapolitiikasta ja sisäisestä turvallisuudesta näyttää suosineen nimenomaan perussuomalaisia. Näin siitä huolimatta, että esimerkiksi Jussi Halla-aho ja etenkin puolueen presidenttiehdokas Laura Huhtasaari ovat vetäneet hyvin maltillista linjaa tai lähestulkoon vaienneet Turun tapahtumista. Puolueen olisi järkevää myös jatkossa olla maahanmuuttopolitikkaa ja turvapaikanhakijoiden asemaa koskevissa lausunnoissaan varovaisia ja antaa muiden, etenkin sinisten, venkoilla ja vaahdota kannatuksen laskupaineessa.
12. Sitten tulee hännänhuippu, pikku ryhmä viekas jengi. Siniset vaihtaa nimeään vähän päästä, mutta sen kannatus ei vain lähde nousuun, ei sitten millään. Päin vastoin, sillä Ylen mittauksessakin tuli taas hieman laskua suosiolukuun niin, että ryhmää kannattaa vain 1,4 prosenttia vastaajista. Hallituksen pystyssä pysymisen rumalla tempullaan, jota Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Sauli Niinistö kannattivat ja suorastaan ajoivat, kesällä taanneet siniset keräävät yhä edelleen epätoivoisen tuntuisesti kannattajakortteja, jotta yhdistys voitaisiin viedä puoluerekisteriin.
13. Sinisten tilanne on suorastaan karmea, mutta toisaalta se osoittaa oikeaksi vanhan kokemussäännön, jonka mukaan "sitä saa mitä tilaa". On surkuhupaisaa ja jopa hieman säälittävää nähdä, miten esimerkiksi ministerit Jussi Niinistö, Sampo Terho ja jopa Timo Soini - "liukas luikku" Simon Elosta nyt puhumattakaan - seiskoskelevat ikään kuin tumput suorina Narikkatorilla, Helsingin Asema-atukiolla tai Espoon Ison Omenan edessä, tai lähes lähtevät hädissään juoksentelemaan kadulla ohi kiirehtivien rauhallisten ja tympääntyneen näköisten ihmisten perässä anellen näiltä "nimmaria" eli allekirjoitusta heille tuputettuihin kannatuskortteihin.
14. Mutta kun kerran "Isot Pojat" eli Sauli, Juha, Petteri ja Timo ovat sopineet ja päättäneet, että operaatio "Timpan hillotolppa" on pelastettava ja vietävä "maaliin" saakka, niin siinäpä herrat nyt seiskoskelevat ja ihmettelevät, että mitenkäs tässä nyt näin hassusti kävi, kun meitä ei kannata enää juuri kukan ja Sipilän ns. enemmistöhallitustakin enää 38 prosenttia äänestysikäisistä ihmisistä; kun reissuun lähdettiin hallitusohjelma kainalossa, niin hallituspuolueiden kannatus oli 55 prosentin luokkaa. 
15. Tilanne, johon Suomessa on nyt ajauduttu, on demokratian ym. kannalta suorastaan irvokas. Aattelepa vaikka ite!  Yhdistyksellä, joka ei ole puolue, vaan vasta pyristelee puolueeksi päsemistään, ja jota kannattaa vain 1,4 prosenttia äänestäjistä, on hallituksessa viisi ministerinpaikkaa eli yhtä monta kuin maan suurimmalla puolueella kokoomuksella. Siniset pitää hallussaan sekä ulkomisterin että puolutusministerin salkkua. Kirsikkana kakussa on, että yhdistyksen kansanedustaja toimii muina miehinä eduskunnan puhemiehenä.
16. Mutta media susoii sinisten ministereitä ja etenkin yhdistyksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Eloa huomiota herätävllä tavalla. Simon Elo on poliitikko, jota haastateltiin esim. Ylen kanavavilla kesällä kaikista poliitikoista eniten. Sama tendenssi jatkuu edelleen. Kun eduskunta aloitti toissa päivänä tiistaina syysistuntokautensa entiseen loistoonsa kunnostetussa talossa, haastateltiin TV1:n pääuutislähetyksessä kahta poliitikkoa. Heistä toinen oli Antti Lindtman (sd) ja toinen - tietenkin Simon Elo (siniset).Tänä iltana TV1:n A-talk -lähetykseen, joka alkaa klo 21.00 ja kestää noin tunnin, on kutsuttu neljä kansanedustajaa, joista yksi on - tietenkin Simon Elo (siniset). 
17. Sinisissä ei ole luultavasti osattu kunnolla edes ajatella miten valovoimainen politiikko kansanedustaja Simon Elo todellisuudessa onkaan. Kun hänen kasvonsa ilmestyvät tv-ruutuun j näkyvät siinä 10 sekuntia kauemmn, voimme olla joka kerta melko varmoja siitä, että sinisten kannatus notkahta noin 0,2 prosenttiyksikön verran.



1111. Niinistö tapasi varaulkoministerit

$
0
0
                         Thomas Shannon Jr ja Niinistö  11.10. Mäntyniemessä

1. Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Thomas Shannonin Jr ja Venäjän varaulkoministerin Sergei Rjabkovin tapasivat toisensa maanantaina ja tiistaina Helsingissä. Kaksikon arvellaan keskustelleen maiden välisistä jännittyneistä suhteista. Keskeinen puheenaihe tapaamisessa lienee ollut maiden välinen diplomaattinen kriisi eli puolin ja toisin annetut päätökset diplomaatien karkotuksista.
2. Tuollaisessa tapaamisessa ei sinänsä ole mitään merkillistä, sillä ko. ministerit ovat tavaneet tänä vuonna toisena jo aiammin ja vieläpä äskettäin. Tapaaminen ylitti uutiskyynnyksen sen vuoksi, että ministerit tapasivat, eri päivinä tietenkin, tasavallan presidentti Sauli Niinistön. 
3. Miksi varaulkoministerit halusivat tai heidän piti tavata presidentti Niinistö, sillä Suomi ei toiminut keskusteluissa välittäjänä?  Tämä on hienoinen arvoitus, mutta ehkä tärkein syy on se, että maiden väliset ovat niin tulehtuneet, ettei herrojena tapaamista voitu järjestää kummankaan kotimaasa. Suomi puolestaan on tottunut järjestämään tällaisia suurvaltojen välisiä ministeritapaamisia ennenkin.
4. Valitustunut arvaus on, että varaulkoministeit tapasivat Niinistön siksi, koska Suomen ulkoministeriö (UM) ja presidentti Ninistö halusivat sitä. Tässäkin yhteydessä on nimittäin syytä muistaa ja muistuttaa siitä, että Suomessa lähestyvät tammikuussa järjestettävät tasavallan presidentin vaalit, joissa myös Sauli Niinistö on ehdokkaana ja joissa Niinistö yrittää, jollei nyt raivokkaasti, niin joka tapauksessa yli-innokkasti pyrkiä jatkokaudelle siten, ettei toista äänestyskierrosta tarvitsisi järjestää. 
5. Tämän innostuksen vallitessa Sauli Niinistöllä on järjestetty todella lukuisia tapaamisia, ja hän pyrkiii itsekin omasta aloitteestaan tapaamaan, ei vain suomalaisia äänestäjiä, vaan myös niin paljon ulkomaisia valtionpäämiehiä, presidenttejä, kuninkaallisia, ministereitä yms. vaikuttajia - jopa kirjalijoita - kuin suinkin mahdollista.
6. Yleisesti ottaen lienee jokseenkin harvinaista, että Suomen tasavallan presidentti tapaisi täällä virkatehtävissä käyviä muiden maiden ministereitä; ulkoministerit ovat kyllä asia erikseen. Mutta sitä on muista tapahtuneen, että presidentti olisi tavannut tai pyrkinyt tapaamaan ulkomaisia vara- tai apulaisulkoministerejä, vaan nämä ovat saaneet tyytyä kotimaisen ulkoministerin tai UM:n virkamiesten tapaamiseen.
7. Mutta tällä kerralla tilanne on ilmeisesti ollut niin houkutteleva tai suorastaan kutkuttava - kun ne vaalitkin ovat lähestymässä (!) - että UM on saanut presidentin kanslialta tehtäväksi järjestää presidentin ja molempien vara- tai apulaisministereiden tapaamisen. Asia on järjestynyt, tietenkin, vallan kivuttomasti.
8. Myös nyt esillä olevat tapaamiset, siis oikein kaksin kappalein, ovat tuoneet julkisuutta, joka luonnollisesti on kaikkien presidenttiehdokkaiden tavoitteena. Myös presidentti Niinistö halajaa julkisuutta ja kansansuosionsa kasvua. Kyllä, vallan mahdottomasti haluaakin! Ne, jotka pyrkivät tarkastelemaan asioita ja ilmiöitä myös hieman kriittisesti, ovat voineet panna asian merkille. 
9. TV-kuvaajat ja lehtikuvaajat olivat molemmilla tapaamiskerroilla tietenkin Mäntyniemessä ikuistamassa Niinistön ja varaulkoministeriden tapaamisia. Niinistö oli kummassakin tilaisuudessa yhtä hymyä ja taisipa hänelle niin ominainen virnistyskin levitä hetkeksi valtionpäämiehemme kasvoille. Jenni -rouvaa tai Lennu -koiraa ei kuitenkaan tilaisuuksissa näkynyt, vaikka kansa heitä kovasti odottikin. 
10. Apulaisulkoministeri Thomas Shannon Jr toi maanantaina tilaisuuteen terveiset presidentti Donald Trumpilta, joiden mukaan Trump oli pitänyt presidenttien pari viikkoa sitten tapahtunutta tapaamista Washingtonissa erittäin onnistuneena. Lisäksi Shannon kiitti Niinistöä Suomen toiminnasta ja roolista yhteyksien rakentajana. Nämä kehut kuultuaan Niinistön hymy sen kun entisestään syveni, katso kuva yllä. 

11. Venäjän varaulkoministeri Rjabkov ei jäänyt halunnut jäädä virkaveljeään pahemmaksi, sillä hän kiitti Suomen rakentavaa roolia Itämeren alueen turvallisuskysymyksissä. Jokohan tämä alkaisi kohta pukata Nobelin rauhanpalkintoa Saulille?


12. Niinistön ohjelmassa tapahtumien, tapaamisten ja matkojen tahti sen kun vain kiihtyy kiihtymistään mitä lähemmäksi vaalit tulevat. Viikon kuluessa Niinistö on vastaanottanut Kustannusyhtiö Otavan isolta  delegaatiolta Lasse Lehtisen kirjoittamat Väinö Tannerin muistelmat ja leipäviikon merkeissä "leipäöihmisten" ison ryhmän, joka lahjoitti Saulille ison korillisen suomalaista ruisleipää. Tavallan presidentin kanslian nettisivuilla on paljon kuvia näistäkin merkittävistä tillaisuuksista. 


13, Joulusensongin pikku hiljaa lähestyessä Saulia, Jenniä ja Lennua muistetaan vaikka minkälaisilla lahjoilla ja tervehdyksillä. Heille kannetaan Mäntyniemeen kinkkua, lanttulaatikkoa, joulukukkaa, Tenon lohta, jouluhaukea, joulukuusta ja ties mitä krääsää ja herkkuja. Kyllä Saulin ja koko perheen kelpaa hyvillä mielin ja umionnellisina odotella joulurauhan saapumista! 


13. Huomenna torstaina 14. tätä kuuta Sauli ja Jenni lähtevät todella pitkälle ja peräti yhdeksän päivää kestävälle Yhdysvaltain matkalle. He matkaavat aluksi Washingtoniin, jossa Sauli piipahti jo pari viikkoa sitten. Siellä juhlitaan lauantaina näyttävästi ja kovin menoin mitäpä muuta kuin Suomen satavuotista itsenäisyyttä oikein 100-vuotisgaalan merkeissä. Sauli tapaa senaatttoreita ja ties keitä merkkihenkilöitä. Washingtonista matka jatkuu New Yorkiin, jossa Sauli osallistuu neljän päivän aikana YK:n yleiskokoukseen. TP:n kanslian kotisivuilla on julkaistu Saulin tarkempi matkaohjelma ja kerrottu keitä kaikkia merkkihenkilöitä Sauli tapaa Nykissä. Kun YK:n yleiskokouksesta on selvitty, Sauli ja Jenni matkustavat vielä  Minnesotan Minneapolisiin, jossa taas juhlaitaan Suomen itsenäisyyttä ja Sauli vihitään kunniatohtoriksi. En nyt muista, misä tiedekunnassa, mutta väliäkö sillä, hattu kuin hattu ja kaikki kelpaa.


14. Ulkoministeri Timo Soini matkustaa tietenkin myös YK:n yleiskokoukseen ja osallistuu viikon aikana kaikenlaisiin jubilointeihin ja kaiken maailman ajatushautomoiden tilaisuksiin. Soinin matkasta kerrotaan tarkemmin UM:n sivuilla. Mutta entäs sitten tämä "meidän Juha" eli pääministeri Juha Sipilä, mitä hänelle kuuluu? Voin lohduttaa lukijoita ainakin sikäli, ettei Juha ei aio jäädä yhtään Saulia Ja Timoa huonommaksi. Kun Sauli reissaa länteen, niin Juhapa on saanut päähänsä  matkustaa itään eli Pietariin, jossa hän tapaa pääministeri Dmitri Medvedevin. Venäjältä selviydyttyään Juha rientää Pariisiin, jossa hänellä on tapaaminen presidentti Emmanuel Macronin kanssa. Sipilä on jo muutaman kerran ehtinyt kehaista ja elvistellä, miten hyvin hänellä ja Macronilla synkkaa keskenään. He suunnittelevat keskenään panevansa koko Eurroopan aivan uuteen järjestykseen.


15. Huono puoli tässä Juha Sipilän innokkuudessa on vain se, että sekä hänen ja keskustan että Macronin suosio ja kannatus on huvennut kovaa vauhtia.  Keskustan kannatus on hiipunut 21-22 prosentista 16 prosenttiin ja Macronin huima kansansuosio on romahtanut muutamassa kuukaudessa alle 40 prosentin.



                                 Segei Rjabkov ja Niinistö 12.10. Mäntyniemessä

1112. Kun Soini Washingtonissa tiedottamaan änkesi

$
0
0

1.  Eilen torstaina suomalaiset heräsivät kello kuuden maissa hätkähdyttävään uutiseen: Ulkoministeri Timo Soini (sin) pitäisi Suomen Yhdysvaltain suurlähetystössä Washingtonissa paikallista aikaa yhdeksältä aamulla, eli kello 16 Suomen aikaa kiireellisen tiedotustilaisuuden, jonne oli kutsuttu kaupungissa olevat suomalaiset toimittajat. 
2. Toimittajat olivat matkustaneet Washingtoniin seuraamaan presidentti Sauli Niinistön ja Timo Soinin peräti toista viikkoa kestävää vierailua Yhdysvaltain pääkaupungissa ja myöhemmin New Yorkissa, jossa pidetään YK:n yleiskokous. 
3. Ulkoministeri Soini halusi tietoisesti pitää yllä jännitystä, sillä  tulossa olevan tilaisuuden aihetta tai tarkoitusta ei kerrottu,  vaan sitä jouduttiin arvuuttelemaan pari kolme tuntia. Sen verran salaisuuden verhoa kuitenkin raotettiin, ettei asia, josta ulkoministeri tulisi kertomaan, liittynyt Suomen ja Yhdysvaltojen välisiin suhteisiin. 
4. Kun hieman myöhemmin uutisoitiin, että Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa toukokuussa siepattu suomalainen nainen on vapautettu, osattiin päätellä, että Soinin info liittyisi tähän asiaan. Kansalaisilta pääsi helpotuksen huokaus: rakastettu ulkoministerimme on kunnossa, Isänmaata ei uhkaa mikään eikä Timo Soini halua palata perussuomalaisten riveihin. 

5. Kabulissa avustustyöntekijänä toiminut 37-vuotias nainen siepattiin 20. toukokuuta asuinpaikastaan. Nainen oli saapunut kolme kuukautta aikaisemmin Kabuliin työskentelemään kristilliselle Operation Mercy -järjestölle. Hänet siepattiin järjestön tiloista. Sieppaus oli raaka, sillä sen yhteydessä sieppaajat surmasivat ampumalla suomalaisen naisen huonetoverina olleen saksalaisen naisen ja katkaisivat naisten afganistanilainen vartijan kaulan. Suomalaisnainen ehti olla siepattuna 118 päivää.

6. Eilen iltapäivällä selvisi, että Timo Soinin esiintyminen  kuului osana ulkoministeriön (UM) ja KRP:n Helsingissä järjestämään tiedotustilaisuuteen; Soini osallistui tiedotustilaisuuteen videoyhteyden välityksellä Washingtonista. Tiedotustilaisuuden alkamista Helsingissä jouduttiin lykkäämään kello 16 asti, koska joudutiin odottamaan, että Herra ulkoministeri ehtisi Washingtonin päässä herätä ja nauttia kunnon aamiaisen. UM:n konsuliyksikön päällikkö Juha Savolainen ja KRP:n rikosylikomisario Thomas Elfgren johtivat tiedotustilaisuutta Helsingissä. 

7. Timo Soini luki lausuntonsa pääkohdat paperista. Hän kertoi tapauksen yleisistä piirteistä, sieppauksen ja naisen vapauttamisen yksityiskohdista tilaisuudessa ei ymmärrettävistä syistä haluttu kertoa. Siepattu oli vapautettu kansainvälisen yhteistyön tuloksena. Vapautetun naisen nimeä ei ole kerrottu. Soini vakuutti, ettei Suomi maksanut siepatusta lunnaita, eikä Suomi tulisi vastaisuudessakaan niitä maksamaan. Toisaalta on selvää, että jostakin sieppaajat ovat vaatimansa lunnasrahat saaneet, sillä ilman niitä siepattua ei olisi päästetty vapauteen.

8. On hyvä, että sieppaus päättyi onnellisesti ja että siepattu on vapaa ja voi fyysisesti hyvin, kuten tiedotustilaisuudessa kerrottiin. Tiedotustilaisuuden järjestäminen oli ilman muuta paikallaan. Hieman epäselväksi kuitenkin jäi, miksi ulkoministerin piti ikään kuin väen väkisin päästä kertomaan naisen vapautumisesta, vaikka hän oli  juuri saapunut Washingtoniin. Miksi asiaa piti dramatisoida ilmoittamalla ensin, että  ulkoministeri tulee pitämään noin 10 tunnin kuluttua kiireellisen tiedotustilaisuuden  USA:ssa asiasta, jota ei haluttu yksilöidä. On ymmärrettävää, että suomalaiset ihmiset hieman hätkähtivät ja ajattelivat, että mitä ihmettä oikein on sattunut. 

9. UM:n ja kRP:n tiedotustilaisuus Helsingissä olisi hoidettu asianmukaisella tavalla ilman ulkoministerin näkyvää omaa panosta. Timo Soini olisi toki voinut kertoa tapauksen johdosta omista tuntemuksistaan häntä Washingtonissa haastatteleville suomalaisille toimittajille vaikkapa tiedotustilaisuuden jälkeen. 

10. Timo Soini, jonka edustamalla sinisellä eduskuntaryhmällä ei gallup -kyselyjen mukaan mene kovin hyvin, halusi tietenkin ottaa tapauksesta kaiken julkisuuden ja hyödyn irti. Soini kiitteli suomalaisviranomaisten ja erityisesti UM:n toimintaa vapauttamisasiassa, kuten oikein olikin, mutta halusi samalla tuoda esiin esiin, että hän on UM:n pomo. Timo Soini tietää, että kansa, siis äänestysikäiset ihmiset, suhtautuvat sieppauksiin tunteella, ja siksi hän korosti esiintymisessään tunnepuolen asioita.  

11. Blogistille syntyi vahva vaikutelma siitä, että Timo Soini halusi varastaa itselleen koko show´n. Soini kertoi puhuneensa vapautetun naisen kanssa puhelimisessa ja sanoi, että "se oli hyvä puhelu ja hyvä sanoma". Soini kiitteli "monia" ihmisiä Suomessa ja ulkomailla, jotka ovat osallistuneet siepatun vapauttamiseen. "Maailmassa joskus hyville ihmisille tapahtuu pahoja asioita", totesi Soini tunteellisesti. (Vrt. Pasi Kaunisto laulua: "Elämässä, paljon nähdä saa väärää, sydämessä tunne oikea on").Tässä yhteydessä Soini silmät näyttivät hieman kostuvan.; Timo Soini kelpaisi tällä perusteella oikein hyvin Vain elämää -ohjelmaan, jossa Jari "Siltsu" Sillanpää ja muut tunnetut laulajat vetistelevät koko ajan ihan tosissaan! Soini maalaili, miten "Suomen kansalainen on ollut vakavan rikoksen uhrina ja jatkuvassa hengenvaarassa" ja että "voimme vain kuvitella, millaisia tuntemuksia ja pelkoa siinä joutuu kestämään". Edelleen: "Tärkeintä on, että hän on turvassa ja voi palata kotiin". "Läheisille kesä on ollut pitkä ja pimeä, ja nyt valoa on näkyvissä". Jne, jne. Kyllä Soini retoriikan osaa!

12. Ulkoministeri Soini käytti tilaisuutta taitavasti hyväksen ja vetosi voimakkaasti ihmisten tunteisiin mm. tekemällä selvän eron "hyvä ja pahan" välillä.  Miksi ulkoministeri latelee tällaisia itsestään selvyyksiä ja pyrkii itkettämään kansaa? Soini tietenkin toivoo, että hänen "hyvä sanomansa" tavoittaisi mahdollisimmat monet suomalaiset (äänestäjät) ja että hänen kauniit, uljaat ja tunnetta tihkuvat sanansa muistettaisiin, kun tutkimuslaitokset kyselevät vähän väliä ihmisiltä, mitä puoluetta - tai ryhmittymää - nämä äänestäisivät, jos vaalit pidettäisiin juuri nyt. Kuten sanottu, sinisten kannatus ei ole lähtenyt nousuun, vaan matelee 1-2 %:n suuruisen kannatuksen välillä, vaikka sinisillä on hallituksessa viisi ministeriä eli yhtä monta kuin kokoomuksella, jota sentään kannattaa 20 prosenttia suomalaisista. Rivien välissä Timo Soini haluaa tietenkin tuoda esiin myös sen, miten taitava ulkoministeri hän oikein onkaan, koska juuri hänen johtamansa UM sai siepatun vapaaksi pahojen ihmisten ja terroristien kynsistä.

13. Nähtäväksi jää, lähteekö sinisten kannatus kasvuun ja saako ryhmittymä kerätyksi edes 5 000 kannattajakorttia, jotka tarvitaan yhdistyksen puolueeksi rekisteröintiä varten. 

14. Media ja erityisesti Yle näyttää tekevän voitavansa, jotta siniset ministerit olisivat koko ajan framilla erilaisten asioiden ja uutisten yhyeydessä. Ministerit Sampo Terho ja Jussi Niinistö sekä sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo esiintyvät yllättävän usein, lähes "alvariinsa",  esimerkiksi TV1:n A-Studiossa ja A-Talk lähetyksissä. Voimme olla miltei varmoja, että jos noihin ohjelmiin on kutsuttu vaikkapa kaksi tai neljä poliitikkoa, yksi niistä on aina joko Sampo Terho, Jussi Niinistö, Simon Elo tai työministeri Jari Lindström. Tällä viikolla olen nähnyt heidät näissä ohjelmissa tai aamu-tv:n lähetyksissä. Pari kolme päivää sitten aamulähetyksessä haastateltiin puolustusministeri Jussi Niinistöä ja tänään perjantaina urheiluministeri Sampo Terhoa, taisipa Sampo Terho olla haastateltavana myös viime maanantaina sanotussa aamulähetyksessä. Kun Hjallis Harkimon johtama työryhmä jätti pari päivää sitten nuorten urheilijoiden rahallista tukemista koskevan mietintönsä, tilaisuus tietenkin televisioitiin, kun se pidettiin ministeri Sampo Terhon työ- tai kokoushuoneessa. 

15. Eilen Helsingin Sanomissa haastateltiin muutamaa suomalaista "vaikuttajaa" EU-parlamentin päätöksestä, joka koskee etenkin suomalaiselle metsäteollisuudelle tärkeää kysymystä metsien hakkuumääristä. Tähän valiojoukkoon oli kelpuutettu myös yksi politiikko, joka sattui olemaan - kukapas muu kuin Simon Elo (sin). Valtiopäivämies Elon kannanotto oli jutussa lyhyt ytimekäs: "Vihreiden metsäteollisuuden tappolinja hävisi EU:ssa". Perusteena toteamukselle oli ilmeisesti se, että Heidi Hautala (vihr)  äänesti EU-parlamentinsa Suomen esitystä vastaan.

16. Mieleen on väkisin hiipinyt ajatus, jonka mukaan media, etunenässä Yle ja Hesari, tekee kaikkensa, jotta sinisten eduskuntaryhmä pääsisi vihdoin siivilleen ja sen gallup-kannatus kääntyisi pohjamudista nousuun. Pidemmän päälle on toki suorastaan häpeällistä, että Juha Sipilän hallituksessa istuu viisi sinistä ministeriä - vieläpä avainpaikoilla - mutta heidän ryhmänsä tai puolueensa kannatus on kahden prosentin luokkaa. 

17. Perussuomalaisia media tuntuu sen sijaan painavan ja lyövän mielellään joskus oikein olan takaa. Persujen kansanedustajista on tällä viikolla ollut uutisotsikoissa oikeastaan vain Juho Eerola, jonka on kerrottu joutuvan syyteharkintaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan mm. sillä perusteella, että hän on kertomansa mukaan sylkäissyt kerran kadulla kerjäämistä harjoittaneen romanin kohdalla. Viime viikolla myrskyn silmään joutui kansanedustaja ja tuleva presidenttiehdokas Laura Huhtasaari, joka huomautti lyhyessä puheenvuorossan eduskunnassa, että tuomittavaa on myös terroristien suomalaisiin kohdistama vihapuhe. Tästä lausumasta nostettiin mediassa hirmuinen kohu ja huuto. Esimerkiksi TV1:n pääuutislähetyksessä (kello 20.30) kyseiseen asiaan eli perussuomalaisten ja Laura Huhtasaaren tuomitsemiseen käytettiin lähes 15 minuuttia.

1113. Sauli Niinistö kampanjoi pirusti

$
0
0
1. Olen useassa blogikirjoituksessa puuttunut tasavallan presidentti Sauli Niinistön ilmiselvään ja alati vain kiihtyvään vaalikampanjaan, jota presidentti itse kiistää käyvänsä. 

2. Sauli Niinistö kiertelee, kaartele ja venkoilee väittäessään, että eihän hän edes voisi kampanjoida, koska hän ei vielä tiedä, onko hän ehdokkaana koko vaaleissa. Niinistö siis uskottelee ihmisille, että hän vain hoitaa virkaansa, joka ei ole kampanjointia. Ja kansa uskoo tai on ainakin uskovinaan, mitä "maan isä" heille sanoo.

3. Tuollainen puhe ja venkoilu tasavallan presidentiltä on höpö höpöä ja luikuria. Esimerkiksi politiikan toimittajat tietävät varsin hyvin, millaista kaksinaamaista ja presidentille sopimatonta peliä Niinistö harrastaa, mutta he eivät ole halunneet tai rohjenneet puuttua asiaan. 

4. Eilen lauantaina (16.9.) Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimituksen esimies Kalle Silfverberg teki kuitenkin tästä poikkeuksen kolumunissaan, joka oli HS:n verkossa varustettu otsikolla "Maan isä Niinistö tekee kampanjaa ja toivoo, ettei kukaan huomaisi sen olevan kampanja."

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005370117.html

5. Kalle Silfverbergin mukaan Sauli Niinistö yrittää saada mahdollisimman suuren huomion itselleen muistuttamatta lähestyvistä presidentinvaaleista. Kalle on oikeassa, sillä siitähän tässä venkoilussa on perimmältään kysymys.

6. Hesarin eilisessä printtilehdessä Silfverbergin kolumni oli saanut jostakin syystä toisen otsikon: "Niinistön kampanjasta puuttuvat vain ilmapallot". Nojoo, eihän tuokaan ole hassumpi otsikko, mutta mieleen hiipii väkisinkin ajatus, että olisiko joku HS:n päätoimittajista halunnut varustaa kolumnin alkuperäiseen verrattuna hieman varovaisemmalla otsakkeella.

7. Minusta Silfverbergin kolumnin alkuperäinen otsikko oli parempi. Selkokielellä ilmaistuna siitä ilmenee, millaista omituista venkoilua tämä "maan isä" itse asiassa harrastaa uskotellessaan ihmisille - eritoten äänestäjille - että hänen kampanjansa alkaisi "joskus loka-marraskuussa" ja toden teolla vasta  itsenäisyyspäivän 6.12. jälkeen. 

8. Istuvalta tasavallan presidentiltä - maan isästä puhuminen tuntuu tässä yhteydessä tympeältä ja jopa ällöttävältä - ei voisi mitenkään odottaa sellaista venkoilua, kiertelyä ja pikkupolitikointia, jota nyt olemme saaneet todistaa. Tasavallan presidentti on yhteiskunnallinen vaikuttaja ja arvojohtaja, jolta on lupa edellyttää muun ohella avoimuutta, reiluutta ja suorapuheisuutta.

1114. Sotilaspuvussa liikkuminen lomalla

$
0
0
1. Puolustusvoimain pääesikunta antoi viime viikolla ohjeistuksen, jonka mukaan sotilaspuvussa liikkumista yksin pimeän aikaan tulee välttää.
2. Asia on vahvistettu varuskunnissa, mutta sielläkään ei ole haluttu kommentoida lähemmin ohjeistuksen syytä. On vain sanottu, että kyse on "yleisestä ohjeesta". Ilmeisesti kyse on siis jonkinlaisesta "sotasalaisuudesta.
3. Hm, käsite "yleiset syyt" on tuttu käsite mm. siksi, että siihen vedoten kokoomusta ei 50 vuotta sitten eli Urho Kekkosen presidenttikaudella haluttu ottaa mukaan hallitukseen. Kokoomuksen sanottua korpivaellusta kesti reilut 20 vuotta. Käsite yleiset syyt tuli tunnetuksi, kun Johnnes Virolainen, joka ei todellakaan kuulunut Urho Kekkosen lempiystäviin, kertoi hänelle ominainen virne kasvoillaan asiasta lehtimiehille. Yleiset syyt tarkoitti selkokielellä sitä, että Neuvostoliitto ei halunnut kokoomusta hallitukseen, koska kokoomuslaisia ei pidetty ulkopoliittisesti luotettavina, so. he  eivät olleet aivan niin rähmällään ryss…siis venäläisten edessä kuin kaikki muut suuret puolueet. 
4. Mutta palatkaamme takaisin nykyhetkeen. Esimerkiksi Porin prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Mika Holma vahvisti Lännen Medialle, että pääesikunnan ohjeistus on annettu, mutta ei kommentoi ohjeistuksen syytä. Holman mukaan varusmiehiä on suositeltu välttämään yksin pimeässä liikkumista sotilasasussa, eli käytännössä loma-asussa. Samalla varusmiehiä on suositeltu käyttämään yhteisiä lomakuljetuksia.
5. Viime viikolla paljastettiin, että kuukauden takaisen Turun puukotusiskun tekijän eli Abderrahman Bouananen alun perin suunnittelema kohde olisi ollut "sotilaallinen". Tällä ei tarkoitettu sentään koko varuskuntaa, komppaniaa tai edes joukkuetta, vaan sitä, että tekijän tarkoituksena oli puukottaa jotakuta Turun torilla ollutta hänelle tuntemamtonta varusmiestä. Puukottaja oli kuitenkin luopunut sanotusta aikeestaan ja kohdistanut iskunsa torilla olleisiin naisiin. 
6. Puolustusvoimien tiedostuspäällikkö Eero Karhuvaara kertoi STT:lle, että uusiin ohjeistuksiin ei liity mitään äkkinäistä tai uutta uhkaa. Ei sentäätn todennut, ettei asiaan liitty "minkäänlaista dramatiikkaa", kuten nykyään on tapana sanoa. Erojutuissa puolestaan vakuutellaan aina, ettei eroon liity "kolmatta" tai "kolmansia henkilöitä". 
7. Karhuvaaran mukaan turvallisuustilanne on ollut samanlainen kuin nyt jo jonkin aikaa. Ko. ohjeistuksella on vain haluttu muistuttaa kaikkia Puolustusvoimissa palveluksessa olevia varovaisuudesta ja "yleisestä valppaudesta". Kysymykseen siitä, liittyykö ohjeistus Turun puukotusiskuun, Karhuvaara vastasi ympäripyöreästi vain, että "kaikki asiat liittyvät toisiinsa".
8. Varusmies, joka halusi ymmärrettävästi pystellä anonyyminä, kertoi eräälle toimittajalle, että häntä ja muita viime parjantaina lomalle lähteneille asevelvollisia oli kehotettu menemään  lomalla "suoraan kotiin"ja "vaihtamaan sivilivaatteet päälle". Ohjeen antanut upseeri oli todennut, että ohje johtuu nimenomaan Turun tapahtumista.
9. Sieppauksen kohteeksi muutama vuosi sitten Jemenissä joutunut Atte Kaleva ja eräät muutkin ko. asiaan perehtyneet henkilöt ovat todenneet, että  esimerkiksi Britanniassa ja Ranskassa nimenomaan sotilaisiin ja polisiin on kohdistunut ääri-islamilaista väkivaltaa. Kalevan mukaan virkapukuisiin iskemällä pyritään horjuttamaan yhteiskunnan luotamusta viranomaistoimintaan. Jihadisti voi kokea, että hän on vihollismaassa, jota vastaan täytyy taistella. Juuri sotilaat ja poliisit voivat joutua jihadistien iskujen kohteiksi, sillä he edustavat yhteiskunnan turvallisuuselimiä.
10. Atte Kaleva sanoo olevan huolissaan Pääesikunnan linjauksesta ja ohjeesta. Se kertoo, että turvallisuustilanne  Suomessa on heikentynyt. Täälläkin pelätään, että jihadisteja on nin paljon, että he saattavat provosoitua ja hyökätä. Atte Kaleva jatkaa; " Nyt olisi aika suhtautua asiaan vakavasti. Ei tämä voi jatkua niin, että pyrimme jatkuvasti yksinomaan siihen, ettemme vain provosoisi heitä".
11. Atte Kaleva on oikeassa, ja tätä tarkoitti myös Laura Huhtasaari puhuessaan eduskunnassa siitä, että vihapuhetta, joka on tuomittavaa, on myös ja ensi sijassa jihadistien ja terroristien suomalaisiin kohdistama vihapuhe. Huhtasaari sai kuietnkin päällensä pääministerin, ulkoministerin, sisäministerin, valtiovarainministerin ja Antti Rinteen vihaiset kommentit ja suuttumuksen, jota toistettiin TV1:n pääuutislähetyksessä oikein "vihan vimmassa" 15-20 minuuttia.
12. Montako suomalaisiin kohdistuvaa iskua joudutaan kokemaan ennen kuin korkeat päättäjämme ja presidenttimme heräävät todellisuuteen? Tilanne on hieman samanlainen kuin  kymmenisen vuotta sitten, jolloin Suomessa tehtiin kaksi kauhistuttavaa koulusurmaa, joissa kuoli yhtenä parikymmentä ihmistä. Ensin koulusurmaaja iski Jokelassa, jossa kuoli kymmenkunta koululaista tai opettajaa. Mitä teki maan hallitus, sisäministeri Anne Holmlund ja poliisin ylijohto? Se lähinnä vain vähätteli tapausta ja uskotteli meille, että no, tämä on nyt vain tällainen yksittäistaaus, joka ei tule enää koskaan toistumaan! Hallitus, sisä- ja aseministeri ja poliisijohto laiminlöi koulusurmiin varautumisen ja niiden estämisen, koululaisten ja opettajien turvallisuudesta huolehtimisen sekä aselakien ja lepsujen asulupien myöntämistä koskevan lainsäädännön tiukentamisen.  
13. Kunnes vuotta tai paria myöhemmin tapahtui uusi kouluampuminen Kauhajoella yhtä tuhoisin seurauksin kuin Jokelassakin. Vasta tämän jälkeen korkeat päättäjämme ja poliisijohtomme heräsi todellisuuteen ja Suomessa alettiin toden teolla tehdä kaikki voitava, jottei enää kolmatta koulusurmatapausta sattuisi. Ilman muuta maan hallitus ja ao. viranomaiset laiminlöivät  kansalaisten turvallisuudesta huolehtimisen, vaikka niillä oli siihen perustulain mukaan selkeä velvollisuus.  Kuin pisteenä iin päälle Kauhajoella poliisipäällikkö palautti surmapäivää edeltävänä iltana hieman aiemmin poisotetun surma-aseen tekijälle, vaikka kaikki hälytyskellot soivat voimakkaasti varoittaen, että Jokela II oli ovella, jolloin jokaisen olisi pitänyt ymmärtää, että aseen antaminen omistajan käteen käteen olisi mitä vaarallisin ja kauhistuttavin asia. Kauhajoen tapausta tutkii tältä kannalta yhä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, joka on ottanut Kauhajoella surmattujen omaisten asiasta tekemän valituksen vuosi pari sitten tutkittavakseen.
14. Pääesikunnan edellä mainittu ohjeistus kannattaa ottaa vakavasti, vaikka se saatta tuntua ylireagoinnilta. Some on täynn sotaväkensä joskus kymmeniä vuosia sitten käyneiden miesten vähätteleviä kommentteja. Monet heistä ovat kokeneet sotilasasun käyttörajoituksen ristiriitaiseksi sen kanssa, että toisaalta viranomaiset ovat paasanneet, ettei terrorismin edessä saa antaa periksi eikä pelolle valtaa. Jotkut ovat kyselleet, että jos kerran varusmiehetkään eivät voi likkua lomalla olessaan vapaasti, niin miten on sitten vanhusten, lasten ja invalidienlaita.  Nämä vähättelojät jättävät kuitenkin huomiotta varoittelut ja kokemukset siitä, että jihadisteillä on taipumus iskeä juuri sotilaisiin ja poliiseihin. Poliisit partiovat nyt autoissaan, kaduilla ja esim. suurilla rautatieasemilla yms. julkisilla paikoilla konepistooleilla varustautuneina, mutta lomalle lähteville varusmiehille tuskin on syytä antaa asetta mukaan.
15. Ajat muuttuvat ja muutosten vauhti sen kun vain näyttä koko ajan kihtyvän. Blogisti muistaa omalta sotaväkiajaltaan vielä hyvin, miten asevelvollisilta oli jyrkästi kielletty liikkumasta lomilla siviilivaatteissa. Jos tällainen tapaus havaittiin, oli seurauksena yleensä seuraavan loman peruuttaminen, ylimääräistä palvelua (yp:tä) tai pahimmassa tapaksessa jopa arestirangaistus. Varusmiehet olivat tuolloin, siis 1960 -luvun alkupuolella, yleensäkin todella "kovassa koulussa". Simputus oli yleisesti hyväksytty "koulutusmuoto" ja todella usein sitä myös käytettiin. Kapiaset eli lähinnä aliupseerit kehottivat silmät suorastaan oudosti kiiluen alikessuja harrastamaan ko. metodeja voimaperäisesti myös iltaisin kasarmilla. Kouluttajista monet olivat olleet sodassa ja heistä osa tuntui jopa nauttivan, mitä enemmän alokkaita ja AUK:n oppilaita eri tavoin "rääkättiin". Esimerkiksi Parolannummen Panssarikoulussa komppaniasta ruokalaan meno kesti usein jopa puoli tuntia, koska matkalla kohdattiin yllättävän usein "vihollisia", jolloin varusmiesparkojen oli lyötävä maihin kymmenkunta kertaa ja "poistuttava taakse" juoksu jalkaa ja sitten uuden käskyn kajahdettua taas palattava riviin mars mars jne. Kun itaruokailusta oli päästy, niin silloin komppaniassa varsinaiset menot, simputukset ja kaikenlaiset rättisulkeiset vasta alkoivatkin. Tästä pitivät santsarit visusti huolen.  Erilaisilla marsseilla sotilaslaulujen ja -marssien sanat tulivat hyvin tutuiksi ja syöpyivät lähtemättömästi mieleen. Niin paljon kuin ääntä miehestä suinkin vain lähti, meidän sotapoikien tuli kajauttaa ilmoille Sillanpään marssilaulua, Muistoja Pohjolasta, Jääkärinmarssia ym. erilaisia marssilauluja.  Parhaiten lauluvalle ja marssivalle joukkueelle, ryhmälle tai tuvalle - itse olin tupa Taipaleessa - oli tiedossa viikonloppuloma, mutta se ei tietenkään koskaan osunut meikäläisen kohdalle. Yhtä hyvin muistan koulusta ja armeijasta vain kaikkien niiden virsien sanat, joita kansa- ja vielä keskikoulussakin jouduimme aamuhartauksissa "veisaamaan". - Kyllä koulussa ja armeijassakin jotakin siis oppii!

1115. Sukupuolineutraalit tittelit

$
0
0

1. Tilastokeskuksen vuonna 1990 julkaisemasta ammattihakemistosta löytyy lähes 400 mies -päätteistä ammattinimikettä. Vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan silloisessa lainsäädännössä oli yli 100 mies -loppuista yleistävää nimikettä. 

2. Varsin moni suomalainen siis on ollut tai on edelleen ammatiltaan jonkinlainen "mies". Vanhemmat ihmiset saattavat vielä muistaa radiohupailussa Kankkulan kaivolla (1958-70) esiintyneen yleismies Jantusen, jota esitti tunnetulla taidollaan näyttelijä Kauko Kokkonen. Hän oli joka alan asiantuntija ja paikallinen keksijä, Jantunen keksi mm. Puskabussin. 

3. Tampereella ilmestyvä Aamulehti, jonka päätoimittajana on Jouko Jokinen (katso kuva yllä), otti viime sunnuntain (17.9.) pääkirjoituksessaan tiukasti kantaa sukupuolineutraalien (sukupuolittomien) tittelien tai ammattinimikkeiden puolesta. Lehti kertoi luopuvansa sukupuolittuneista nimikkeistä kuten luottamusmies, virkamies, lakimies tai (eduskunnan) puhemies, ja korvaavansa ne ilmaisuilla, jotka eivät viittaa sukupuoleen.

4. Pääkirjoituksessa todettaan, että nimike "terveyssisar" on onneksi jo kadonnut käytöstä, ja lehtimiehen on korvannut toimittaja ja lakimiehen juristi. Lehden mukaan samaa tietä joutavat mennä esimerkiksi esimiehet, luottamusmiehet, virkamiehet, lautamiehet, palomiehet ja puhemiehet.

5. Valtakunnan ehkä tärkein "mies" eli eduskunnan puhemies on tästä eteenpin puheenjohtaja, Aamulehti julistaa. Mainittu nimike kuvastaa lehden mukaan hyvin myös työn luonnetta, sillä ko. arvotehtävän saanut johtaa eduskunnassa puhetta, ei niinkään puhu toisten puolesta.

6. Pääluottamusmies voisi hyvin olla henkilöstön tai työntekijöiden edustaja, myös asiamies on edustaja. Lautamies on maallikkotuomari, palomies pelastaja ja uskottu mies yksinkertaisesti uskottu. Aamulehden mukaan jatkossa ei ole myöskään syytä käyttää ilmaisuja "naisurheilija" tai "miesurheilija", vaikka urheilukilpailuissa onkin käytössä erikseen miesten ja naisten kilpailut ja lajit. Vastaavasti "miesmalli" on yksinkertaisesti vain "malli".  Esimies voisi lehden mukaan kääntyä luontevaksi vaikkapa "esinaiseksi", jos ilmaisu "pomo" tuntuu liian puhekieliseltä ja "päällikkö" turhan pönkeältä.

7. Kuten arvata saattaa, Aamulehden kannanotto on herättänyt julkisuudessa ja etenkin somessa paljon porua ja keskustelua. Muutoksen ovat tuoreltaan tuominneet monet napamiehet - eivät siis napahenkilöt - aina ulkoministeri Timo Soinista lähtien; luulisin, että asiaa tullaan kysymään myös kaikilta presidenttiehdokkailta. Soini (sin) kiivaili etenkin eduskunnan puhemiehen nimikkeen säilyttämisen puolesta. Taustatukea hän sai puhemies Maria Lohelalta (sin), joka loihe lausumaan, että puhemies on arvostettu ja perinteinen titteli, joka on osa eduskuntainstituutiota. Tällä viikolla kansanedustaja Mika Nikko (ps) yritti pari kertaa käyttää eduskunnan täysistunnossa ilmaisua "arvoisa puhemies", mutta puhemies Lohela oikaisi oitis Nikkoa, ja  vaati tätä pysymään puhemies-tittelissä.

8. Timo Soini kannan ymmärtää, sillä Maria Lohela oli nimenomaan hänen löytönsä eduskunnan puhemieheksi vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen. Valinnassa painoi Lohelan erinomainen englanninkielen taito, jota Timo Soini oli eduskuntakaudella 2011-2015 hyödyntänyt toimiessaan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja vetäessään siinä ominaisuudessa ulkomaille suuntautuvia valiokunnan matkoja; Lohela oli mainitun valiokunnan jäsen. Puhemiehenä Lohela on tarvinnut kieltitaitoaan lähinnä eduskunnassa käyviä ulkomaisia vierailijaryhmiä isännöidessään/emännöidessään.

9. Naispuolisen puhemiehen ongelma poistuu kuitenkin tammikuussa 2018, jolloin eduskunta kokoontuu uusille valtiopäiville ja valitsee uudeksi puhemieheksi toiseksi suurimman eduskuntaryhmän eli kokoomusta edustavan kansanedustajan, joka näillä näkymin lienee Ilkka Kanerva. 

10. Some-keskustelijoiden ja asiaa koskevien kyselyjen niukka enemmistö näyttäisi olevan valmis luopumaan sukupuolittuneista nimikkeitsä ja korvaaman ne sukupuolineutraaleilla titteleillä. Vaikeus on siinä, ettei korvaavia nimikkeitä ole aina kovin helppo keksiä. Monet nimikkeet, kuten esimerkiksi eduskunnan puhemies (ja puhemiesneuvosto), lautamies, virkamies jne. perustuvat sitä paitsi lakiin, jolloin niiden korvaaminen neutraaleilla ilmaisuilla veisi runsaasti aikaa.

11. Minusta eduskunnan puhemies voitaisiin kyllä korvata, ainakin käytännössä eli lakia muuttamatta, nimikkeellä puheeenjohtaja varsinkin silloin, kun puhemies johtaa täysistunnossa puhetta. Jonkinlaisena kompromissinä voitaisiin tuolloin turvautua vaikkapa ilmaisuun "arvoisa puheenjohtajana toimiva puhemies", ellei se olisi liian kömpelö. Muuten, minusta kansanedustajat käyttävät turhan usein täysistunnossa sanontaa "herra puhemies", "arvoisa puhemies", "arvoisa rouva puhemies" tms. , jolloin he samalla, paperista tiukasti puhetta lukiessaan, nyökyttelevät tai ovat nyökyttelevinään takanaan olevalle puhejohtajan/puhemiehen korokkeelle. Minusta riittäisi käyttää mainittua sanontaa vain a) puheenvuoron aloittamisen ja b) sen lopettamisen yhteydessä.

12. Mitä tulee oikeudenkäyttöä koskeviin nimikeisiin, niin esimerkiksi termi "lautamies" voitaisiin toki korvata sanalla maallikkotuomari, ellei se olisi turhan pitkä ja hieman hankalan tuntuinen; käsite "maalikkojäsen" olisi minusta paljon parempi. "Uskottu mies" , samoin kuin "holhooja"on holhouslaissa jo korvattu termillä edunvalvoja; maaoikeuden maalikkojäsenien kohdalla nimike sen sijaan on yhä voimassa. Nimikettä "ulosottomies" saattaa myös olla vaikea korvata muulla sanalla. Sana "poliisimies" on myös yleisessä käytössä, mutta sen sijasta voidaan puhua yksinkertaisesti poliisista tai konstaapelista, ylikonstaapelista jne. Nimike (eduskunnan) oikeusasiamies on vanhaa perua ja käännös yleismaailmallisesta sanasta "ombudsman", joten sen korvaaminen vaikkapa sanalla "oikeusasian (yli)valvoja" tms. yhtä kömpelöllä nimikkeellä ei tulisi olemaan helppo tehtävä.

13. Juristi on sinänsä sopiva nimike, mutta suomenkieliset lakimiehet ja etenkin suuri yleisö saattaisivat vierastaa sen virallistamista. Lakimies-lehden nimeä tuskin voidan muuttaa, sillä lehti on ilmestynyt tuolla nimellä jo varsin kauan. Nimikkeessä  "laamanni" (lagman) oleva "man" ei viitanne mieheen, vaan tarkoittanee ihmistä.  Raastuvanoikeudessa oli jäseninä oikeusneuvosmiehiä (rådman), mutta nyttemmin nimike ei ole nä käytössä. Sitä vastoin sana "oikeudenkäyntiasiamies" tai ylipäään "asiamies" ovat perustuneet aina lakiin.  Sanoilla "asiamies" ja "avustaja" on juridisessa kielenkäytössä vissi ero. Nimikettä "virkamies" voi olla hyvin hankla poistaa lainsäädännöstä; korvava sana "viranhaltija" olisi turhan pitkä. Sanalla "nimismies" on pitkät perinteet, mutta sen  käyttö ei taida enää perustaa lakiin. "Ukkotuomari" on ollut epävirallinen synonyymi nimikkeelle kihlakunnantuomari.

14. Nimike "kirkkoherra", joka on hieman huono käännös ruotsikielisestä sanasta  "kyrkoherde",  voitaisiin mahdollisesti korvata arvonimeä tarkoittavalla sanalla "rovasti". Korvaavaiksi sanoiksi ehdoteut sanat "kirkonpaimen" tai "ylipappi" eivät kuulosta luontevilta. 

14. Pitäisikö sellaiset sanat ja nimikkeet kuin esimerkiksi palomies, kirvesmies, remonttimies, postimies ja putkimies korvata nimikkeillä, joissa ei esiinny mies-sanaa? Putkimiehen synonyyminä käytetään nykyisin sanaa putkiasentaja ja postimiehen sijasta voidaan puhua vaikkapa posteljoonista tai postinkantajasta. Aikaisemmin varsin yleisesti käytössä olleet nimikkeet "työmies" ja "sekatyömies" ovat poistuneet ammattinimikkeiden joukosta. 

15. Entäpä sitten sellaiset sanat kuin "poromies" ja "aviomies"? Aviomies korvautuu helposti neutraalilla ilmaisulla aviopuoliso.  Sukupuolineutraalien ammattinimikkeiden puolesta voidaan yleensäkin vedota siihen, että nykyisin tunnetaan myös sellainen kummallinen ilmiö kuin  sukupuolineutraali avioliitto.

16. Kävi ko. uudistuksen suhteen niin tai näin, mutta yksi asia on kuitenkin varma: Sukupuolineutraalin titteliuudistuksen henkiselle isälle päätoimittaja Jouko Jokiselle kävi heti hyvä "mäihä". Viime sunnuntaina Jokinen oli vielä maakunnallisen Aamulehden päätoimittaja, mutta 2-3 päivää myöhemmin mies jo tepasteli myhäillen Ylen käytävillä firman uutistoiminnasta tulevan päätoimittajan ominaisuudessa; Jokisen edeltäjä Atte Jääskeläinen sai muutama kuukausi sitten potkut tehtävästä. 

17. Nyt me tiedämme Jouko Jokisesta paljon enemmän kuin aikaisemmin. Hän on 58-vuotias pitkän linjan journalisti, joka on työskennellyt toimittajana mm. Helsingin Sanomissa ja päätoimittajana ennen Aamulehteen tuloaan Satakunnan Kansassa. Jokinen on syntynyt Vilppulassa ja harrastanut nuoruudessaan kuulantyöntöä, jossa hän on saavuttanut nuorten SM-pronssia vuonna 1979. Jokisen kuulaennätys on 15,79, mutta hieman epäselväksi on toistaiseksi jäänyt, onko hän pukannut ko. tuloksen miesten 7,2 kiloisella vaiko nuorten kilpailuissa useimmiten käytetyllä 5,4 kilon painoisella rautapallolla. Jokisella on pituutta 196 cm ja painoa nykyisin 125 kg. Hieman vatsakkaalta mies kuvissa näyttääkin, mutta se ei toki häiritse. Jokinen ei ole tehnyt eläessään yhtään radio- tai tv-juttua, mutta mitä väliä tuollakaan sitten on.





1116. Niinistölle vain 156 000 kannattajakorttia

$
0
0
                                                                                   Roni Rekomaa/Lehtikuva
Niinistön kampanja täydessä käynnissä kesäkuun alussa Hakaniemen torilla. Ehdokas itse väittää kivenkovaa aloittavansa kampanjansa vasta 6.12. jälkeen.

1. Tasavallan presidentti Sauli Väinämö Niinistö (69) kertoi tokokuun lopulla Mäntyniemessä, että hän hakee kuuden vuoden jatkokautta presidenttinä. Hän sanoi kuitenkin, ettei lähde kokoomuksen - Niinistö nousi vuoden 2012 vaaleissa presidentiksi kokoomuksen ehdokkaana - tai minkään muunkaan puolueen ehdokkaaksi vaan asettuu ehdolle valitsijayhdistyksen ehdokkaana, jos tätä varten perustettu kampanjatoimisto saa kerätyksi riittävän määrän hänen ehdokkuuttaan tukevia kannattajakortteja.  
2.  Kampanjaporukka, jota on vetänyt Sauli Niinistön vanha kaveri ja kokoomuksen entinen kansanedustaja Heikki A. Ollila, kertoi tänään, että kannattajakortteja on allekirjoitettu noin 156 000 kappaletta. Valitsijayhdistyksen presidenttiehdokaan pitää lain mukaan kerätä  (vain) 20 000 kannattajakorttia, joten Niinistön kampanja ylitti tavoitteen selvästi. 
3. Korttien määrää on hehkutettu suomalaiskansallliseen tyyliin kovasti ja estoitta.  Kampanjan vetomies Heikki A. Ollila on itse tietenkin pitänyt "omaa saavutustaan" ja 156 000 korttia suorastaan "mykistävänä" määränä. Mykistävänä ja "todella suurena märänä" saavutusta pitää myös Junkkari-blogissaan HS:n Marko Junkkari. Ilta-Sanomien toimittaja Mika Lehto puolestaan on sitä mieltä, että määrä on "suorastaan huikea" ja "ennennäkemättömän suuri", "valtava" jne. Yli-innostus on tällaisissa tapauksissa suomalaisille kovin tyypillistä.  HS:n J-P. Raesteen kirjoittaman jutun otsikko toitottaa, että "ovela taktiikka luo onnistuneesti mielikuvaa koko kansan presidenttinä". Jasså, mutta kokonaan toinen asia on, uppoaako moinen viekastelu ja oveluus läheskään koko kansaan. Kukaan ei ole sentään luonnehtinut Niinistöä "Vanhaksi ketuksi". Toimittajille voitaisiin järjestää kisa siitä, kuka heistä keksii "huikeimman" luonnehdinnan 156 000 kortille.
4. Itse en pidä kannattajakorttien määrää mitenkään suurena saatikka mykistävänä, huikeana, ihmellisenä yms. saavutuksena. Kortteja kerättiin sentään ympäri Suomea yli kolme kuukautta ja keräämistä varten oli pantu pystyyn 120 keräyspistettä; kortteja oli mahdollista myös tulostaa netistä ja niitä saatiin palauttaa postitse. Erilaisia keräystapahtumia järjestettiin peräti yli 500. Kesällä ihmiset liikkuivat sankoin joukoin erilaisissa tilaisuuksissa, festareilla, matalousnäytelyissä, lukuisilla juhannusjuhlilla, ravikilpailuissa, Porin Jazzeissa, Savonlinnan oopperajuhlilla jne, jne., joissa kortteja tietenkin myös kerättiin innolla. Veikkasin toukokuun lopulla julkaisemassani blogijutussa, että kannattajakortteja saadaan helposti kerättyä ainakin 200 000 kappaletta, tästä määrästä jäätiin nyt kuitenkin selvästi. Sauli Niinistön oma kampanja, jota hän on tosiasiallisesti käynyt jo monta kuukautta osallistuessaan eri puolilla maata monenkirjaviin tilaisuuksiin ja kissanristiäisiin, on toki myös lisännyt ihmisten halukkuutta korttien allekirjoittamiseen.  
5. Miksi kortteja ylipäätään kerättiin noin kauan ja innokkaasti, sillä kannattajayhdistyksen perustamiseenhan olisi riittänyt 20 000 kortin kokoon saaminen? Vastaus on yksinkertaisesti se, että Sauli Niinistön ja hänen kampanjaväkensä tavoitteena oli näissä "korttisulkeisissa", jotka muistuttavat jonkinlaista esivaalia, lyödä kuvaannollisesti muille ehdokkaille piti ns. luu kurkkuun ja osoittaa, että he ovat liikkeellä täysin turhaan.
6. Kannattajakorttien kerääminen oli siten tarkoitettu voimannäytöksi, mutta ketä tällainen hieman turhalta tuntuva pullistelu oikeastaan hyödyttää? Muiden ehdokkaiden kannalta jo Sauli Niinistön venkoilu "kampanjoida vai eikö kampanjoida" on osoitus ylimielisyydestä ja hänen asettautumisensa kannattajayhdistyksen ehdokkaaksi itse asiassa turha manööveri, koska kaikki kuitenkin tietävät, että Sauli Niinistö edustaa nimenomaan kokoomuslaisia arvoja ja on vaaleissa ensi sijassa hyvin toimeentulevien kansalaisten ehdokas. Vaikka Sauli venkoili viikko- ja kuukausikaupalla ehdokkaaksi asettumisellaan, kaikki kuitenkin oikein hyvin tiesivät, että hän on ilman muuta ehdokas.
7. Iltapäivälehtien poliittiset toimittajat -  I-S:n Timo Haapala tietenkin kaikkein kärjessä - ovat jo viikko- tai kuukausitolkulla - kirjoittaneet, että presidentinvaalit olisivat jotenkin turha näytös, koska muilla ehdokkailla ei ole Niinistöä vastaan minkäänlaisia m enestymisen mahdollisuuksia. Kannattajakorttien määrän selvittyä nämä "huutelut" tietenkin vain voimistuvat.  Mutta eihän asia tietenkään näin ole, sillä presidentinvaalit ovat demokratiassa aina merkittävä asia, eikä tämä tosiasia muutu miksikään sen vuoksi, että yksi ehdokas on selvä ennakkosuosikki. Vaalit antavat äänioikeutetuille ihmisille omakohtaisen mahdollisuuden vaikuttaa ja lausua mielipiteensä kansakunnalle tärkeästä asiasta.  Istuva presidentti haluaisi tietenkin tulla valituksi jo ensimmäisellä äänestyskierroksella, mutta kun vaalissa on mukana 6 tai 7 muutakin ehdokasta, tuon tavoitteen saavuttaminen ei ole helppo tehtävä eikä itsestäänselvyys. Niistä ihmisistä, jotka äänestävät jotakuta muuta kuin istuvaa presidenttiä, monet toimivat näin siksi,  että haluavat nimenomaan vastustaa istuvan presidentin uudelleen valintaa. 
8. Itse en äänestänyt Sauli Niinistöä vuoden 2012 vaaleissa enkä tule äänestämään häntä tälläkään kertaa. Niinistön näytöt presidenttinä ovat suhteellisen vaatimatonta luokkaa, mutta ennen kaikkea vierastan miehen luonteenlaatua sekä yli-innokasta kansansuosion tavoittelua. Olen monissa blogijutuissa jo yksilöinyt syitä, joiden vuoksi en kannata Niinistöä ja hänen uudelleen valintaansa. Hän on tyypillinen pikkupolitikointiin taipuvainen venkoilija, omahyväinen besserwisser, kaksinaamainen poliittinen peluri, melko keskinkertainen juristi, joka vetoaa mielellään mutta lähinnä vain hämäystarkoituksessa oikeusvaltioon ja oikeusjärjestykseen, kiihkeästi kampanjoiva ja ihmisiä kättelemään pyrkivä ehdokas, vaikka selitteleekin venkoillen aloittavansa kampanjansa muka vasta 6.12. jälkeen jne.  
9. Ihmisten ei ole suinkaan pakko äänestää Sauli Niinistöä, vaikka siihen on nyt tällä ovelalla kannattajakorttien keruulla pyrittykin, vaikka "kaikenmaailman" politiikan toimittajat, tutkijat ja Niinistön poliittiset tukijat ym. miten kailottaisivat Niinistön ylivertaisuutta. Niinistö ei ole todellisuudessa ylivertainen ehdokas, vaan loppujen lopuksi aika tavallinen poliitikko, joka hiiltyy tarpeen tulleen nopeasti siinä missä muutkin poliitikot. Tämä nähtiin viimeksi Sauli Niinistön vierailulla Valkoisessa talossa ja vierailun jälkimainingeissa, jossa hän yritti rutata Matti Vanhasen osin väärillä tiedoilla maanrakoon.  Koko kansan presidentiksi ja "maan isäksi" Niinistöllä ei minusta ole edellytyksiä.  Niinistö on mielellään luonut mielikuvaa, että hän ja vain hän voisi menestyksellisesti johtaa Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikkaa, mutta maan ulkopolitiikaa ei voida perustaa pelkkien mielikuvien varaan. Niinistö on tehnyt toki lukuisia valtio- tai työvierailuja muihin maihin ja vastaanottanut kotimaassa korkeita vieraita mm. Venäjältä, Kiinasta, Japanista jne. Tällaisten tapaamisten avulla luodaan kuitenkin lähinnä vain mielikuvaa presidentin muka ylivertaisista kyvistä, mutta todellisuudessa noissa lyhyissä keskusteluissa ei voida vaikuttaa ulko-ja turvallisuuspolitiikkaan juuri lainkaan.
10.  Minä en pidä Sauli Niinistöstä enkä hänen tavoistaan ja tyylistään, mitäpä sitä kieltämään. Onneksi tulevissa presidentinvaalissa on monta hyvää ja pätevää ehdokasta, jotka voin hyvin perustein asettaa Sauli Niinistön edelle. He eivät venkoile eivätkä puhu epäselvästi kierrellen ja kaarellen, vaan puhuvat suoraan ja selkokielellä ja katsovat keskustelukumppaneitaan reilusti silmiin. Heillä on minusta hyvät edellytykset johtaa Suomen ulko- ja turvallisuspolitiikkaa. Turvallisuuspolitiikkaan kuuluu myös maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka, joiden osalta Suomi ei ole Sauli Niinistön kaudella onnistunut. kovin kaan hyvin.
11. Presidentti ei suinkaan johda maan ulkopoliitikkaa yksin, vaan hän työskentelee yhteistoiminnassa valtioneuvoston eli maan hallituksen kanssa; näin sanotaan perustuslaissa (93 §). Suomessa ulkopolitiikan hoitamiseen osallistuvat presidentin ohella monet muutkin poliitikot ja piirit, kuten pääministeri, ulkoministeri, hallituksen utva, UM ja sen monet ulkopolitiikkaa työkseen tekevät pätevät virkamiehet, erilaiset ulkopoliittiset tutkimuslaitokset ja instituutit, jotka ovat pullollaan korkealuokkaisia tutkijoita, suomalaiset suurlähettiläät, eduskunta ja sen ulkosianvaliokunta asiantuntijoneen jne. Näitä tahoja ja niihin kertynyttä pätevää asiantuntijuutta tasavallan presidentti ja maan halitus voivat ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtaessaan hyödyntää.
12. Nyt päättyneesssä "Sauli Niinistön omassa esivaalissa" eli kannattajakorttien keruussa Niinistön kampanjatoimisto sai 3,5 kuukautta kestäneiden ponnistelujen jälkeen taakseen  150 -160 000 kannattajaa. Tämä on varsin vähäinen määrä, kun otetaan huomioon, että presidentinvaaleissa on noin 4,5 miljoonaa äänioikeutettua ihmistä, joista äänestää ennakkoon ja vaalipäivä 28. tammikuuta todennäköisesti  noin 3,3 miljoonaa kansalaista. Jotta toista äänestyskierrosta ei tarvitsisi järjestää, parhaiten menestyvän ehdokkaan tulisi saada ensimmäisellä kierroksella noin 1,5 miljoonaa ääntä. Ennustan, että kukaan ehdokkaista, ei edes istuva presidentti, tähän kykene, vaan valtakunnassa joudutaan toimittamaan toinen äänestyskierros.

13. Matti Vanhanen on tänään Ilta-Sanomien hastattelussaan kritisoinut Sauli Niinistön kaksoisstrategiaa, jossa kannattajat ovat olleet liikkellä, mutta itse ehdokas ei ole ollut ehdokkaana. Oikein, vaikka itse kuitenkin lisäisin, että kyllä kansa tietää, siis sen että Sauli Niinistö on faktisesti ollut ehdokkaana jo Mäntyniemessä toukokuun lopulla pitämästään tiedotustilaisuudesta lähtien. Kansa on myös nähnyt, millaisella kiihkolla ja intesiivisyydellä Sauli Niinistö on kampanjaansa vetänyt, vaikka mies itse on koko ajan vain venkoillut ja väittänyt hoitaneensa vain tasavallan presidentille kuuluvia velvollisuuksia. Selkokielellä ilmaistuna Niinistö on siis yrittänyt "kusettaa" kansaa, mutta kansa ei ole toki ollut niin tyhmä kuin presidentti on ylimielisyydessään kuvitellut.

Minä..tuota…hoidan tässäkin tietenkin presidentin velvollisuuksiin kuuluvaa tehtäväätämän näkee punaisesta matostakinmatto onkin hyvä keksintökin sillä jää on peijakkaan liukaslakeerikengille

1117. Eduskunnan puhemies vaihtuu

$
0
0
                                      Mari Lohela eilen totisena eduskunnassa

1. Eduskunnan puhemies vaihtuu ensi helmikuussa, jolloin eduskunta kokoontuu, noin 1,5 kuukauden joululomansa jälkeen, vuoden 2018 valtiopäiville. Nykyinen puhemies Maria Lohela, joka kuuluu Siniseen eduskuntaryhmään, joutuu luopumaan paikastaan, sillä mainittu ryhmä ei ole enää - ei ole ollut reiluun kolmeen kuukauteen - eduskunnan toiseksi suurin ryhmä, jolle puhemiehen paikka on perinteisesti kuulunut. 

2. Perussuomalaisten ryhmän hajoaminen kahteen ryhmään kesäkuun alkupuolella on syynä eduskunnan puhemiehen vaihdokseen. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat päättivät asiasta eilen. Ryhmyrit päättivät samalla, että myös muiden luottamuspaikkojen eli käytännössä valiokuntien jäsenten valinnat tehdään vuoden alussa "parlamentarismia kunnioittavalla tavalla". 

3. Eduskunnan puhemiesten ja valiokuntien paikat jaetaan eduskuntaryhmien kesken niin, että puhemiehen paikan saa aina eduskunnan toiseksi suurimman puolueen kansanedustaja. Varapuhemiehet puolestaan tulevat suurimmasta ja kolmanneksi suurimmasta ryhmästä. Perussuomalaiset olivat kesäkuun puoluekokoukseensa saakka eduskunnan toiseksi suurin puolue ja siksi puhemiehenä oli Maria Lohela, ensimmäisenä varapuhemiehenä keskustan Mauri Pekkarinen ja toisena varapuhemiehenä kokoomuksen Arto Satonen. Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen Sininen eduskuntaryhmässä on 19 kansanedustajaa, jolloin se on vasta neljänneksi suurin.

4. Keskustaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman vahvistivat eilen, että neuvotteluja paikkojen uudelleenjärjestelyistä alettiin käydä syysistuntokauden alussa.

5. Ensi helmikuun alussa puhemiehen paikka tulee kokoomukselle ja varapuheenjohtajuudet keskustalle ja SDP:lle. Tällä hetkellä demareilla ei ole edes varapuheenjohtajan paikkaa. Kaavailujen mukaan puhemieheksi nousisi Ilkka Kanerva, josta äskettäin tuli kaikkien aikojen pisimpään kansanedustajana toiminut henkilö. Vuodesta 1975 lähtien yhtäjaksoisesti eduskunnassa istunut Kanerva tuli 15.9, olleeksi kansanedustajana 41 vuotta 11 kuukautta ja 21 päivää. Onhan tuossa istumista eli "kakkua" toki kerrassaan! 

6. Aikaisemmin ko. ennätystä piti hallusssaan keskustan/maalaisliiton Johannes Virolainen, Ylä-Sommeen poikia Kannakselta (1914-2000). Johannes pitäisi ko. ennätystä vieläkin hallussaan, jos kepulaiset eivät olisi 80-luvun alussa suivaantuneet hänen eroonsa Kaarinasta ja vieläpä toisen naisen eli Kyllikin takia niin totaalisesti, että jättivät, pahus vieköön, 1983 vaaleissa Johanneksen valitsematta eduskuntaan. No, Johannes teki neljän vuoden kuluttua 1987 näyttävän come backin ja toimi kansanedustajana vuoteen 1991 saakka. Hän oli eduskunnan puhemiehenä kahteen otteeseen, 1966-68 ja 1979-82. Johannes Virolainen on yhä Suomen pitkäaikaisin ministeri, 6169 vuorokautta.

7. Puhemiehen vaihdos helmikuussa on tietenkin oikea toimenpide. Itse asiassa puhemiestä olisi pitänyt vaihtaa jo tämän kuun alussa, jolloin eduskunta palasi kolmen kuukauden kesätuolta. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, sillä pääministeri Juha Sipilä oli mennyt kesäkuun alkupuolella ns. hallituskrisiin yhteydessä lupaamaan Uudelle vaihtoehdolle eli  sittemmin Sinisten ryhmälle, että ryhmä sai pitää viiden ministeripaikan lisäksi myös puhemiehen nuijan. On siinä namupaikkoja ryhmälle, jota kannattaa "peräti" 1,4 prosenttia kansalaisista! Suomessa kaikki on näemmä mahdollista. 

8. Selvää on, että tuo oli pääministeriltä varsin härski lupaus, jolla hän käveli kylmästi eduskunnan ylitse. Mutta typerää tohua oli koko hallitusjupakka! Se tehtiin, jotta Timo Soini (uv/siniset) saisi pitää hillotolppansa eli ulkoministerin salkun. Hallituskriisi ja sen ratkaiseminen perussuomalaisten ryhmän hajoittamisella ja pudottamalla Jussi Halla-ahon perussuomalaiset hallituksesta muistetaan vielä pitkään. Jupakka ei ole kunniaksi Sipilälle, Petteri Orpolle, Timo Soinille, Sauli Niinistölle, sinisterin ministeriryhmälle eikä myöskään puhemies Maria Lohelalle. 

9. Puhemies Maria Lohela loikkasi sinisiin, jotta saisi pitää puhemiehen paikkansa. Lohela tunnettiin vuoden 2011 vaaleissa Jussi Halla-ahon intomielisenä kannattajana. Hän allekirjoitti ennen vaaleja mielihyvin Suomen sisun jäsenten junaileman ns. nuivan manifestin, jossa arvosteltiin jyrkästi Suomen harjoittamaa pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaa. 

10. Maria Lohela on nirppanokka Varsinais-Suomesta, jonka Timo Soini keksi puhemieheksi siksi, että Lohelalla on erinomainen englannin kielen taito. Soini oli joutunut turvautumaan Lohelan kielitaitoon johtamansa ulkoasianvaliokunnan tekemillä ulkomaanmatkoilla. Palkkioksi tästä Soini antoi Marialle puhemiehen nuijan. Muilta eduskuntaryhmiltä Soini ei kysynyt mitään, vaan saapasteli puhemiehenvaalia edeltävänä iltana tv-kameroiden eteen ja ilmoitti lakonisesti, että se on sitten Maria Lohela, josta tulee puhemies. Tällainen tapa ja käytäntö, jossa yksi eduskuntaryhmä saa yksin ja muilta ryhmiltä mitään kysymättä päättää valtakunnan toiseksi tärkeimmästä poliittisesta virasta eli puhemiehen valinnasta, on tietenkin pers…siis syvältä! Mutta kuten jo edellä kappaleessa 7 totesin, Suomessa kaikki on mahdollista.

11. Maria Lohela ilmeisesti hieman suuhtahti ryhmänjohtajien toissapäiväisestä päätöksestä. Tämä ilmeni siten, että Lohela antoi eilen eduskunnan budjettikeskustelussa ensimmäisen ryhmäpuheenvuoron, ei suurimmalle oppostiopuolueelle eli demareille, kuten on tapana, vaan vihreille. Tänään Lohela oli leppynyt selitellessään, että puhemiehen paikka ei ole "kenenkään" eikä kukaan voi eduskunnassa "rakastua" tiettyyn paikkaan tai asiaan yms. hölynpölyä.

12. Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo halusi tietenkin käyttää - eilenkin - tilaisuutta hyväkseen ja julkituoda närkästyksensä "luottamuksellisten neuvottelujen vuotamisesta julkisuuteen". Voi voi,  tätä meidän pikku Simon Kiivailijaamme! Kuten olen aiemminkin todennut, Sininen ryhmä menettää kannatustaan - se on nyt 1,4 prosentin - aina hiukkasen, kun Simon poika saa mediassa suunvuoron; sen hän kyllä saa odottamattoman usein.

13. Tällaista soopaa Simon-poika eilen lasketteli:

- Parlamentarismia kunnioitetaan niin kuin aina aikaisemminkin. Se, että minkälaisia huhuja sitten liikkuu julkisuudessa, niin en minä lähde huhuhin ottamaan kantaa. Se tietysti täytyy sanoa, että kun käydään luottamuksellisia keskusteluja yhdessä, niin minun tapoihini kuuluu, että luottamukselliset keskustelut ovat luottamuksellisia, mutta valitettavasti tässä talossa se ei näköjään joidenkin tapoihin kuulu.

14. Simon halusi myös muistuttaa ja alleviivata, että "helmikuussa puhemiehestä äänestetään suljetussa lippuäänestyksessä ja siinä äänestyksessä voi vielä tapahtua yllätyksiä". Mikä minä olen sinisiä neuvomaan, mutta totean tässä kuitenkin, että heidän kannattaisi kyllä siirtää ryhmäpuheenjohtajan tehtävä jollekulle toiselle kansanedustajalle. Simon voisi keskittyä tulevan puolueen perustamiseen tarvittavien kannattajakorttien keräämiseen, joka näyttää takkuavan pahasti. Simonin ryhmäpuheenjohdolla Sinsen ryhmän kannatus kyllä kutistuu olemattomiin.

15. Mutta medioissa Sinisen ryhmän edustajat näyttävät edelleen olevan kova sana. Sinisten ministerit, etenkin Sampo Terho, ja kansanedustajat, varsinkin edellä mainittu Simon Elo, saavat tuon tuosta puheenvuoron ja pääsevät keskustelemaan televisio-ohjelmissa olipa asia sitten mikä tahansa. Tätä sinisten poikkeuksellista mediasuosiota olen ihmetellyt pari kuukautta, olen maininnut siitä myös parissa blogijutussa. Viimeksi eilen A-studiossa oli puolen tunnin lähetys, joka koski lyhyesti sanottuna Suomen pääsyä EU:n ytimiin. Toimittaja Kirsi Heikelin keskustelukumppaniksi studioon oli saatu, yllätys yllätys,  kukapa muu kuin ministeri Sampo Terho (sin).

16. Tänään aamukahvia juodessani vilkaisin hieman pelonsekaisin tuntein lehdestä, että kukahan niistä sinisistä tepsuttelee tänä iltana  tv- studioon, sillä onhan torstaisin TV1:llä vuorossa tunnin pituinen A-talk -lähetys. Huokasin helpotuksesta, kun huomasin, että tänään A-talkia ei ole tulekaan, vaan sen sen tilalla lähetetään 1,5 tunnin ajankohtaisohjelma, jossa käsitellään teemaa lihavuus; Lihava Suomi. Mutta kohta mieleeni välähti, että ei kai vaan peijakas...! Muistin nimittäin, että valtakunnan ehkä tunnetuin tai ainakin seuratuin LIHAVA sattuu olemaan ministeri, joka edustaa mitäpä muuta kuin Sinistä ryhmää.  

17. Mutta illallahan tuo sitten nähdään. "Kun ilta ehtii, mä sua muistan, ja kaipuu luokses´ on pohjaton…"Tarkoitan tässä tietenkin jääkaappia.

1118. Sauli ja Jenni saavat vaalivauvan

$
0
0
1. Nyt se on sitten totta mitä on odotettu ja pelätty jo monta vuotta: Isoisä-Sauli, 69, ja eukkonsa Jenni, 40, saavat lapsen. Laskettu aika on helmikuussa 2018.

2. Onko tässä mitään järkeä! Sauli on isoisä, jolla on kaksi poikaa, vuonna 1975 syntynyt Nuutti ja 1980 syntynyt Matias. Saulin ensimmäinen vaimo merkonomi Marja-Liisa Niinistö kuoli, kun hänen kuljettamansa auto tammikuussa 1995 suistui hämäriksi jääneissä olosuhteissa tieltä.

3. Sauli ja Jenni tutustuivat Kokoomuksen vaaliristeilyllä 2006 ja avioituivat 2009 Reposaaren kirkossa. Aikasemmin Sauli seurusteli monta vuotta Tanja Karpelan kanssa, he olivat myös kihloissa keskenään. Tanja purki kihlauksen.

4. Sitkeän tuntuiset nettikirjoitukset tietävät kertoa, että Sauli Niinistö olisi Jenni Haukion kummisetä ja Marja-Liisa Niinistö Jennin kummitäti. Tätä väitettä ei ole vahvistettu muttei myöskään kiistetty. Väitettä on vaikea uskoa todeksi. Jos se on keksitty, asiaan osallisten pitäisi torjua huhu päättäväisesti. Sitä ei ole kuitenkaan tehty.

5. Minusta ihmisten ja äänestäjien olisi hyvä tietää kaikki mahdollinen presidenttiehdokkaista ja tietenkin myös tasavallan presidentistä. Sen vuoksi vaalikampanjan aikana tulisi selvittää, pitääkö väite kummilapsisuhteesta Saulin ja Jennin välillä paikkansa. Olisi todellinen uutispommi myös maailmalla, jos osoittautuisi, että kummisetä, joka on lähes 70-vuotias isoisä ja tasavallan presidentti, saa lapsen kummityttönsä  kanssa.

5a. On toki syytä lähtökohtaisesti otaksua, että Sauli on myös lapsen biologinen isä. Mutta eihän näistä nykyisin koskaan tiedä. Homoparit saavat lapsia siinä missä heterotkin, ja viime päivinä olemme saaneet lukea, miten myös miehet, Suomessa ja ulkomailla, ovat synnyttäneet. Kaikki on siis mahdollista.

6. Kuten olen jo monessa blogijutussa todennut, Sauli Niinistö on osoittanut olevansa valmis tekemään mitä tahansa, jotta hänet valittaisiin presidentiksi tammikuussa ensimmäisellä vaalikierroksella. Mutta tällaista eli yllätystä eli todellista "vaalivauvan" en sentään Saulilta ja Jenniltä odottanut! Tuli ISO JYTKY ja jo ennen vaaleja.

7. Sauli ei pyri vain maan isäksi vaan hän tähtää Jenninsä kanssa - suuruudenhulluudessaan tietenkin - " Suomen kuninkaallisiksi". Kun Ruotsin kuninkaallinen perhe on tuon tuostakin juhlinut uusien lapsien syntymää, Sale on ajatellut, ettei hän voi Jennin kanssa olla yhtään huonompi!

8. Minusta seitsemänkymppisen ukkelin, isoisän ja presidentin idea lapsesta on pähkähullu asia - vaikkei ukko olisikaan eukkonsa kummisetä. Asian ehkä voisi vielä jotenkin ymmärtää, jos Sauli olisi ilmoittanut samalla kertaa, ettei hän sittenkään asetu presidenttiehdokkaaksi, vaan keskittyy täysillä helmikuussa syntyvän lapsensa hoitamiseen. Mutta tätä vallankipeä Sauli ei tietenkään tehny.

9. Jäädään seuraamaan, millainen loppu ahneella tulee tässä tapauksessa olemaan.


1119. Sauli kutsui prinssi Williamin kylään

$
0
0
                                       Mitäs me puolikuninkaalliset!

1. Britannian prinssi William, joka on virallisesti Cambridgen herttua, vierailee Suomessa marraskuun lopussa, ilmoittaa tasavallan presidentin kanslia. Presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua, eli vierailu tapahtuu Niinistön kutsusta.
2. Prinssi William vierailee maassamme tarkkaan otaen marraskuun 29. ja 30. päivä. Presidentin kanslian mukaan vierailun tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan vasta lähempänä vierailua.
3. Tällaiseksi se on nyt sitten näköjään mennyt. Sauli Niinistölle ei enää näytä riittävän - ainakaan näin presidentinvaalien alla - että hän on tavannut tänä vuonna Vladimir Putinin kahdesti, käynyt morjestamassa Donald Trumpia Valkoisessa talossa sekä tavannut Kiinan presidentti Xi:n ja Japanin pääministeri Aben Helsingissä, muista vähempiarvoisista vieraista ja vierailusta puhumattakaan.
4. Sauli kokee ilmeisesti kansansuosionsa - mm. ensi helmikuussa syntyvän kolmannen lapsensa ansiosta - niin vahvaksi, että hän haluaa rinnastaa itsensä mielummin kuninkaallisiin kuin näin "tavallisiin pulliaisiin" eli demokraattisin menoin valittuihin valtionpäämiehiin ja presidentteihin. 
5. Hänelle ja Jenni Haukiolle tulossa olevaa vauvaa on jo ehditty hehkuttaa mediassa Suomen prinssiksi tai prinsessaksi, joten on ymmrrettävää - joskaan ei luonnollista - että eräällä tavalla puolikuninkaallisina pidetty presidenttiparimme haluaa osoittaa "presidenttihuoneen" arvonnousun myös käytännössä ja kutsua  Suomeen lähinnä vain kuninkaallisia. Pohjoismaiset kuninkaalliset vierailivat täällä jo kesäkuun alkupuolella, joten nyt on aika siirtyä pari pykälää korkeammalle eli tosi kuninkaallisiin; tässä mielessä Britannian kuningashuone on katsottu sopivaksi kohteeksi.
6. Prinssi William, joka on 35-vuotias, on sikäli sopiva vieras Niinistölle, että myös hän, kuten isäntänsä Sauli (69), odottaa vaimonsa kanssa perheenlisäystä. Williamilla ja prinsessa Catherinella on jo entuudestaan kaksi lasta - samoin kuin Sauli Niinistölläkin - eli 4-vuotias prinssi George ja 2-vuotias prinsessa Charlotte.  Molemmat herrat odottavat siis kolmatta lastaan, Niinistön kahdesta vanhimmista lapsista Nuutti on 42-vuotias ja Matias 37. 

7. Herrat vaihtavat varmasti vierailun aikana mielipiteitä, paitsi muusta, mistä nyt ei ole kyse, vaimojensa raskauksista ja William kertonee Saulille, miten brittien kuningashuoneessa lastenhoito on järjestetty ja osalliatuuko hän itse ja millä tavalla lastensa hoitamiseen, miten on vanhempainvapaan ja synnytykseen osallistumisen laita jne. Mahdollista on, että William näyttää Saulille oikein kädestä pitäen, miten vaipanvaihto vauvalle tapahtuu tehokkaasti.

8. Saadun tiedon mukaan Williamin puoliso Catherine, joka on siis viralliselta titteliltään Cambridgen herttuatar,  ei saavu miehensä mukana Suomeen. Catherine on kärsinyt raskauspahoinvoinnista kahden ensimmäisen raskauskautensa aikana, mikä lienee virallinen selitys hänen poisjäännilleen. Tosin tänään on ilmoitettu, että William ja Catherine tekevät yhdessä vuoden 2018 alussa vierailun Ruotsiin, jossa he tapaavat ihka oikeita kuninkaallisia. Miksi Cathereine ei halua tulla Someen, mutta menee oikein mielellään Ruotsiin? Kas, siinäpä kysymys, jota saatetaan käsitellä myös Eduskunnan kyselytunnilla.

9. William ei aikaisemmin käynyt Suomessa. Sen sijaan hänen äitinsä kuningatar Elisabeth on tehnyt miehensä prinssa Philipin kanssa kaksi virallista vierailua Suomeen, ensimmäisen kerran Urho Kekkosen kutsumana vuonna 1976 ja toisen kerran presidentti Martti Ahtisaaren vieraana 1994. Vuonna 1976 tapahtui aika paha moka, kun kuningattarrelle iskettiin muitta mutkitta kypärä päähän ja hänet vietiin metsään katsomaan, miten  taitavat ja ahkerat metsurimme kaatavat  ja karsivat tukkipuita. Ehkä tässä on osasyy siihen, että Catheriene päätti jäädä Suomeen tulematta, sillä kenties hän ja ja koko hovi pelkäsi, että mitä kauheaa ohjelmaa "hullut suomalaiset" tällä kertaa voisivat vierailleen keksiä.  

1120. HS:n tuorein puoluegallup

$
0
0

1. Eilen lauantaina julkaistun HS-puoluekannatusta koskevan gallupin mukaan kokomus on säilyttänyt kirkaasti suurimman puolueen asemansa. 

2. Kokoomusta kannatti Kantar TNS:n suorittamassa kyselyssä  21,9 % vastanneista.  Toiseksi suurin kannatus oli SDP:llä 18,1 %, pronssille tuli vihreät 16,1 % ja neljänneksi jäi pääministeripuolue keskusta 15,4 %:n suuruisella kannatuksellaan. 


3, Pienemmistä puolueista perussuomalaisia kannatti 9,3 %, vasemmistoliitoa 8,2 %, RKP:tä 4,4 %, ja KD:tä runsaat kolme prosenttia vastanneista. Suorastaan surkeana hännänhuippuna tulee - yhä edelleen - Timo Soinin, Sampo Terhon ym. johtamat Siniset, joita kannatti gallup-kyselyssä vain 1,3 % vastanneista. Ryhmää muut, joihin ilmeisesti kuuluu feministinen puolue, kannatti 2 prosenttia vastaajista. 


4. Kyselyn merkittävimpänä tuloksena voidaan pitää sitä, että päähal­lituspuolueiden kokoomuksen ja keskustan kannatuskäyrät jatkavat loittonemistaan: kokoomuksen kannatus kasvaa ja keskustan sen kun vain hupenee hupenemistaan. 


5. Kantar TNS mittasi kokoomukselle ­koko tämän vaalikauden suurimman kannatuksen ja samalla suurimman ­kannatuksen puheenjohtaja Petteri Orpon aikana. Nyt mitattua suurempi ­kokoomuksen kannatus on ollut viimeksi kesällä 2014, jolloin Alexander Stubb oli noussut puheenjohtajaksi. Samaan aikaan keskustan kannatus jatkaa alamäkeään. Tätä huonompia lukemia keskustalle on mitattu viimeksi Mari Kiviniemen puheenjohtaja-aikana. HS-gallupissa päähallituspuolueiden välinen kannatusero onjo  6,5 prosentti­yksikköä. Se on todella paljon, sillä kumpikin on niin sanottu suuri puolue ja keskustalla on hallituksella myös pääministerin salkku.

6. Kyselyssä haastaeltiin 2 416:ta henkilöä ja se tehtiin 18.9. -14.10. välisenä aikana. Tutkimusaineiston kerääminen päättyi siis viime viikon lauantaina. Keskustan ja ­kokoomuksen sote-kiistan viimeiset vaiheet alustavine sovintoineen eivät siten ­ehtineet vaikuttaa tulokseen.

6. Mikä keskustan ja pääminsteri Juha Sipilän toiminnassa mättää, kun puolueen kannatus pienee koko ajan, vaikka näkymät ovat nyt selvästi paremmat kuin reilut kaksi vuotta sitten, jolloin hallitus aloitti toimintansa?  Kuluvalle vuodelle on ennustettu yleisesti 3 prosentin talouskasvua ja ensi vuodellekin 2,5 suuruista kasvua, vienti vetää ja investoinnit ovat lisääntynyt selvästi. Yritysten kilpailukyky on selkeästi kohentunut. Työttömyys on vähentynyt ja työllisyysasteen odotetaan nousevan vuonna 2018 jo 70 prosentitin; hallitusohjelmassa on asetettu 72 prosentin työllisyysasteen saavuttaminen. 


7. Kansa ei ilmeisesti kerta kaikkiaan tykkää keskustan vehkeilyistä ja puolueen harjoittamasta politikasta eikä Juha Sipilän alituisesta marmatuksesta ja lehdistön arvostelusta. Kokoomuslaisen Anne Bernerin nimittäminen  puolueen edustajana viestintäministeriksi oli Juha Sipilältä paha vikatikki. Maakuntauudistusta ei Suomessa kannata mikään muu puolue kuin keskusta. Sote-uudistusta ei saada aikaan, ei sitten millään! Kaikki se vähäinen hyvä, jonka hallitus on saanut aikaan, sataa kannatusmittauksissa kokoomuksen laariin.


8. Vihreiden kannatuksen kasvu on pysähtynyt, sillä puolue on menettänyt reilun kahden kuukauden aikana gallupkannatuksestaan 1,5 prosenttiyksikköä. Vasemmistoliitto, RKP ja KD junnaavat edelleen niille kovin tutuissa ja matalissa kannatuslukemissa. Perussuomalaiset porskuttaa, vaikka puoluetta ja sen johtoa ovat yrittäneet painaa maan rakoon pääministeri, valtiovarainministeri, ulkoministeri sekä tasavallan presidentti.


9. Sinisten kannatus on suorastaan kurjan pieni, vaikka puolueella on 19 kansanedustajaa ja hallituksessa peräti viisi ministeriä. Sinisten ministerit ja muutkin poliitikot ovat jatkuvasti esillä tiedotusvälineissä ja erityisesti TV1:n ja MTV:n ohjelmissa. Timo Soinia ja etenkin Sampo Terhoa haastatellaan lähes joka päivä telkkarissa. Soni matkailee joka viikko ympäri Eurooppaa EU:n kokouksissa ja tapaa tuon tuostakin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovia. Terho esiintyi viime torstaina noin 20 minuutin ajan TV1:n Kulttuurigaala -ohjelmassa, jossa hän jakoi opetusministeriön taiteilijoille myöntämiä Suomi-palkintoja. Eilen lauantaina Terho oli haasteltavana lähes tunnin kestävässä Ylen Ykkösaamussa ja Timo Soini puolestaan illalla noin 20 minuutin ajan MTV:n ajankohtaisohjelmassa jne, jne. Mutta mikään ei auta, sillä ryhmän ja puolueen kannatus on kerta kaikkiaan suossa, josta se ei tunnu millään nousevan. Siniset jätti reilu viikko sitten oikeusministeriölle 5 000 kannattajakorttia puolueen rekisteröintiä varten, ja tätäkin tilaisuutta seurattiin pitkään ja hartaasti jokaisella tv-kanavalla ja muissakin medioissa. Sampo Terho, Matti Torvinen ja Tiina Elovaaran kannniskelivat hymyssä suin kannattajakortteja sisältäviä laatikoita - tietenkin sinisisä - tv-kameroiden loisteessa ministeriöön ja taas Tehoa ja Elovaaraan hastateltiin. Kyllä kansa tietää, ettei sinisten tilanne tuosta kurjuudesta juurikaan tule korjaantumaan, sillä puolueen perustamisen takana on valtapeli ("pelin politiikka") ja yksinkertaisesti halu säilyttää ulkoministerin salkku Timo Soinilla. Jussi Halla-aho olisi antanut Soinille potkut ministerin pallilta.


Timo Soini eilen Maikkarilla. Rasitukset merkit alkavat  pikku hiljaa näkyä.

1121. Puolan presidenttiparin vierailu Suomessa

$
0
0


1. Valtiovierailujen ehtymätön sarja jatkui tänään, kun Puolan presidentti  Andrzef Duda ja hänen vaimonsa Agata Kornhauser-Duda saapuivat aamupäivällä Presidentinlinnaan. 

2. Valtiovierailuja on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon ja lähes ruuhkaksi asti. Tämä selittyy  osin Suomi 100- juhlallisuuksilla, osin taas sillä, että tammikuussa 2018 Suomessa käydään presidentinvaalit, joissa myös istuva presidentti Sauli Niinistö on ehdokkaana. Valtiovierailut Suomeen ja presidenttiparin muihin maihin tekemät vierailut tuovat kosolti julkisuutta istuvalle presidentille ja ovat siten tosiallisesti osa presidentin vaalikampajaa. 

3. Tämän asian presidentti Niinistö on erinomaisen hyvin oivaltanut. Hänen ei tarvitse tavata muita presidenttiehdokkaita vaalikeskustelujen merkeissä, eikä hän edes ehtisikään niin tehdä, kun hänellä on kädet täynnä kaikkea muuta ohjelmaa loputtomine maakuntamakoineen ja valtiovierailuineen. Viime viikolla Saul Niinistö kohtasi kansan joukot Karstulan torilla ja Äänekoskella.

4. Puolan presidenttipari, joka saapui Suomeen jo eilen maanantaina, otettiin vastaan juhlallisin menoin Presidentinlinnan pihalla ja edustalla. Hieman enneen vieraiden aapmista presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jennni Haukioimstivtä odottamaan veraitaan Linnan rappusille. 

5. Rouva Jenni Haukio astui pari viikkoa sitten kuulun vauvauutisen jälkeen nyt ensimäisen kerran julkisuuteen. Kaikkien katse kohdistui näin olleen ennen muuta Jenni Haukion vatsanseutuun, koska haluttiin nähdä, miten rouvan raskaus on edennyt. Vielä siitä ei saatu selviä merkkejä, sillä siitä piti huolen rouva takkivalinta: hän oli pukeutunut pitkää mustaan A-linjaiseen päällystakkiin. Seurapiiritoimitajat  panivat kuitenkin merkille Jennin sädehtivyyden ja presidenttiparimme hyväntuulisuuden, sillä se näet kuuluu heidän velvollisuuksiinsa.  

6. Presidentti Sauli Niinistö ojensi rouva Agata Kornhauser-Dudalle kukkakimpun. "Mukava tavata", rouva Kornhauser-Duda sanoi presidenttiparille. Tämän jälkeen presidentit tarkastivat kadulle kokoontuneen kunniankomppanian.Tv-kuvasta näkysi hyvin, miten valtiovierailu ei ollut herättänyt helsinkiläisissä minkäänlaista kiinnostusta, sillä Linnan kohdalla Kauppatori oli tyhjä ihmisistä. 


7. Sitten presidenttiparit kuuntelivat Linnan rappusilla molempien maiden kansalislaulut. Predientti Dada ja hänen vaimonsa lauloiva antaumuksela Puolan kansallishymnin. Sen sijaan Niinistö ja rouva Haulki pitivät suunsa visusti kiinni, kun soittokunta esitti Maamme-laulun. Kansallislaulujen jälkeen seurue siirtyi sisälle Linnaan. 


8. Puolalaisia vieraita oli linnanpihalla vastaanottamassa oli myös osa Suomen poliittista ja virkamieskunnan kermaa. Heistä ensimmisenä eli Suomen presidenttiparia lähinnä rivissä  oli valtiovarainministeri Petteri Orpo, toisena rivissä seisoi KKO:n presidentti Timo Esko - KHO:n presidentti Pekka Vihervuorta ei sitä vastoin joukossa näkynyt  - ja kolmantena näkyi olevan pätkä oikeuskansleri Risto Hiekkataipale. 


9. Tämän nähdessäni ajattelin, että onpa Timo Eskolla ja Risto Hiekkataipaleella hommaa: tulla nyt aamutuimaan ja pikku pakkasessa seistä hytisemään paljain päin Linnan pihalle  vastaanottamaan vieraita, joiden kanssa heillä ei ollut muuta yhteistä tai tekemistä kuin pakollinen kättely, Noh, herrojen lojaalisuus tietenkin palkitaan, sillä heidät on tavan mukaan kutsuttu muiden arvovieraiden ohella Linnassa pidettäville juhlaillallisille, jotka alkoivat kello 19.

(jakuu)

1122. Presidenttiehdokkaiden ensimmäinen keskustelu

$
0
0



1. Presidenttiehdokkaiden ensimmäinen vaalikeskustelu pidettiin eilen Finlandia-talon Helsinki-salissa. Näitä keskusteluja on määrä pitää kaikkiaan 11 kappaletta. Eilisen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan rajoitetun tilaisuuden järjesti Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva ja sen juonsi puhenjohtajana toiminut Evan johtaja Matti Apunen, joka onnistui tehtävässään hyvin. Pienenä kuriositeettina kuitenkin voidaan mainita, että Apusen solmo eli kravatti olisi voinut olla pidempi. Salin valaistuksessa oli puutteita sikäli, ettei sitä riittänyt kunnolla enää toisessa reunassa istuvan Laura Huhtasaaren kohdalle. Merja Kyllönen oli estynyt osallistumasta eiliseen keskusteluun.

2. Keskustelu oli yleisesti ottaen sivistynyttä ja asiallista, sillä kukaan ei intoutunut puhumaan tai huutaman toisen puheen päälle. Muutamia välihuutoja toki kuultiin ja niistä vastasi  - yllätys yllätys - muita enemmän istuva presidentti Sauli Niinistö. Hän kommentoi välihuudoillaan mm. Nils Torvaldsin krittistä puhenvuoroa tokaisemalla, että arvostelu on "ala-arvoista", sekä kehaisemalla Laura Huhtasaaren mainintaa, jossa tämä ilmoitti kannattavansa Suomen ulko- ja turvallisuspoliittista linjaa. 

3. Muutamat nokkeluudet ja "heitot" kuuluivat asiaan, jotta melko iäkäs yleisö saatiin pysymään jotakuinkin vireänä ja hereillä. Itsekorostusta tai -kehua esiintyi lähes kaikilla, ei kuitenkaan häritsevässä määrin. Tuula Haatainen yritti kertoa, miten hän on toiminut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana ja vastannut silloin yli 40 000 kaupungin työntekijän työsuhdeasioiden hoitamisesta, ja että se oli itse asiassa hän, joka sai aikaan Suomessa nykyisin voimassa olevat sukupuolikiintiöt. Matti Vanhanen puolestaan muisteli "Rukan hankia", joilla hän ensimmäisen pääministerikautensa aikana ehdotti eläkeiän korottamista; tuo ehdotus on nyt toteutunut selaisenaan, totesi Matti vaatimattomaan tyyliinsä.

4. Sauli Niinistö muistutti mieliin, miten hän hän oli 2014 Krimin valtauksen jälkeen mennyt  itsensä Belzebubin eli Vladimir Putinin pakeille Sotshiin. Niinistö yritti palautella mieliin myös vaikeat ajat, jolloin hän oli toiminut  Paavo Lipposen hallitusten valtiovarainminsterinä, pisimpään kuin kukaan muu tähän mennessä, kuten Sauli vaatimattomasti totesi. Sauli muistutti - ikään kuin kautta rantain - tavanneensa äskettäin Kiinan presidentti Xi:n, Venäjän Vladimir Putinin ja Yhdysvaltojen Donald Trumpin. Hän toi mieliin myös aloitteensa Itäemeren yllä lentelevien sotilaskoneiden transpondereista - aloite, jos se nyt edes oli loppujen lopuksi Sauli Niinistön ikioma -  on kyllä hautautunut syvälle Naton ja Venäjän välisiin neuvotteluihin. Mutta kaikki tyyni, eilen nähtiin, että Sauli kyllä osaa oikein hyvin itsensä korostamisen jalon taidon! Malttoi sentään mielensä ja jätti mainitsematta, että "niin, olen kaiken muun hyvän lisäksi tulossa piakkoin isäksikin". Pekka Haavisto puolestaan yritti palauttaa mieliin rauhansovittelijan uransa, josta rehellisesti on sanottava, että harva suomalainen muistaa siitä yhtikäs mitään. Reiluna tyyppinä Haavisto muistutti olevansa homo ja kertoi tässä yhteydessä, miten hän oli tutustunut lähemmin Teuvo Hakaraiseen ja tämän perheeseen ja käynyt Teuvon Viitasaarella olevalla sahalla.

5. Toki eilistä tilaisuutta voidaan arvostella harmaudesta - sekä ehdokkaiden esiintymisen että yleisön koostumuksen osalta - tai jopa tylsyydestä. Harmi, että värikkäänä keskustelijana ja sanankäyttäjänä tunnettu Merja Kyllönen ei ollut eilen paikalla. Niinistö, Vanhanen ja Haavisto olivat pukeutuneet tummiin pukuihin, Nils Torvaldsin asu oli sentään hieman vaaleampi. Vanhanen, Haavisto ja Torvalds ovat varsin solakassa kunnossa, mutta samaa ei kyllä voida sanoa Sauli Niinistöstä, jonka vatsan seutu näytti tv-kuvassa melko tukevalta ja ikään kuin roikkuvan vyön päällä; liikunta on luultavasti jäänyt Saulilta vauvan odotusaikana liian vähälle huomiolle. Saulin kannattaisi muistaa, että raskaus koskee vain tulevaa äitiä eli Jenniä, jonka vyötärön seutu ja raskauden eteneminen on ollut mediassa kiihkeän tarkkailun alaisena mm. Puolan presidenttiparin vierailun aikana. Saulia ei aikaisemmista vuosista poiketen nähty edes Helsingin Kirjamessuilla, joilla presidenttiperhettä edusti yksin rouva Haukio.


                                Kyllä minä pyrin toiselle kaudellekin
            

(jatkuu)
Viewing all 321 articles
Browse latest View live